OSTAVILA NEIZBRISIV TRAG

Bila je Titova miljenica i zvijezda, ljepotom je očarala i Fidel Kastra

Pjevačica narodne muzike Usnija Redžepova preminula je prije pet godina

Redžepova: Iza sebe je ostavila brojne hitove. Arhiv

A. Č.

2.10.2020

Pjevačica narodne muzike Usnija Redžepova preminula je prije pet godina, 1. oktobra, nakon duge i teške bolesti, a iza sebe je ostavila brojne hitove.

Pjevačku karijeru je započela polovinom šezdesetih godina dvadesetog vijeka. Od tada je objavila devet albuma i 15 singlova. Na njenom repertoaru uglavnom su se nalazile makedonske narodne pjesme. Osim toga, pjevala je na romskom i turskom jeziku.

Veliku popularnost joj je donijela uloga Koštane. Arhiv

Veliku popularnost joj je donijela uloga Koštane. Ova predstava je na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu bila punih 25 godina, a Usnija je Koštanu odigrala više od 150 puta.

Kako se tada pričalo i pisalo, Josip Broz Tito bio je očaran ljepotom Usnije Redžepove, a ona ga je upoznala kada je pozvana da zabavlja lovce na njegovom imanju u Karađorđevu. Poslije nastupa joj je prišao Titov pomoćnik i rekao joj da predsjednik želi da je upozna.

Usnija je oduševila i meksičkog ambasadora koji joj je rekao da bi želeo da ima neku njenu ploču. Arhiv

Usnija je oduševila i meksičkog ambasadora koji joj je rekao da bi želio da ima neku njenu ploču. Čak je i Fidel Kastro, kubanski predsjednik, bio oduševljen njenom ljepotom.

Godine 2015. Usnija Redžepova je preminula u 69. godini nakon borbe sa kancerom, a ova vijest je rastužila cijeli region. Nakon toga medije su preplavile informacije o sramoti koja je uslijedila. 

Naime, na jednom profilu na društvenoj mreži Facebook osvanuo je oglas u kome se prodaju antikviteti Usnije Redžepove, kao i njen klavir, koji je krasio luksuznu kuću na Dušanovcu. 

Ono što je najbizarnije jeste činjenica da na istom oglasu stoji i krevet pjevačice, u kojem je provela posljednje trenutke života.

Objavila devet albuma i 15 singlova. Arhiv

Usnijin prijatelj je bio šokiran ovim nasvakidašnjim potezom.

Šele i Usnija su stvorili baš dosta. Često su mijenjali stanove i kuće. Jedno vrijeme su imali salon u centru Beograda, a onda dvorac u Moštanici. 

Posljednji stan bio je na Dušanovcu. Kuća je prepuna mnogih vrijednosti. Usnija je donosila antikvitete sa svih strana svijeta. Obišla je svijet sa svojom pjesmom, a uvijek je nešto donijela. 

Nisu to bili bilo kakvi suveniri, već zaista skupe stvari. Klavir i svi suveniri koje je Usnija obožavala, kao i krevet na kojem je spavala, bolovala i provela posljednje trenutke u životu sada su na prodaju. Zanala je na klaviru zasvirati za prijatelje i zapjevati kada su bila neka okupljanja, za njega je bila baš vezana. To je užasna sramota. Umjesto da Usnijine stvari odu u neki muzej, kao eksponati, u sjećanje na jednu od najvećih zvijezda svih vremena, one se prodaju na oglasima. To su vjerovatno stavili da prodaju njen brat i snaha jer je ona samo njih imala - rekao je Usnijin prijatelj tada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.