BH. DŽEZ

Američki magazin "JazzTimes" predstavio novi album Sinana Alimanovića

Album "Lejla" u septembru u Njujorku objavila izdavačka kuća Miles High Records

Alimanović sa kćerkom Lejlom: Posvetio joj naslovnu numeru. Agencije

L. K. P. / FENA

5.1.2021


Jedan od najreferentnijih svjetskih magazina posvećenih džez stvaralaštvu "JazzTimes"  predstavio je album bh. džez muzičara Sinana Alimanovića "Lejla" – Sinan Alimanović International Banda, koji je u septembru u Njujorku objavila izdavačka kuća Miles High Records.

Magazin "JazzTimes" osnovan je 1970. godine, sa sjedištem u Vašingtonu. Posljednjih pedeset godina taj magazin spada u najčitanije i najrelevantnije medije koji prate najznačajnija svjetska ostvarenja iz oblasti tog pravca savremene umjetničke muzike.

Album Sinan Alimanović International Band "Lejla" (2020.) objavljen je u rubrici "New Jazz Now". Zabilježio je svjetsku radijsku premijeru na Javnom radijskom servisu Kalifornijskog državnog univerziteta, CapRadio, sa sjedištem u Sacramentu.


Album "Lejla". Agencije

Muzički urednici CapRadia koji je inače član NPR-a (National Public Radio), a među njegovim partnerima je i BBC, uvrstio je naslovnu kompoziciju "Lejla" novog albuma Sinan Alimanović International Banda, na listu "Excellence In Jazz", a na kojoj su se našli neki od najvećih umjetnika džeza svih vremena, kao što su: Majls Dejvis (Miles Davis), Dejv Brubek (Dave Brubeck), Mekoj Tajner (McCoy Tyner), Red Garland, Sten Gec (Getz), te savremenici kao što je Dajana Kral (Diana Krall).

Album Sinan Alimanović International Banda "Lejla" realiziran je uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo  i Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca AMUS.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.