EKSKLUZIV

Željko Joksimović za „Avaz“: Zašto sam pokrenuo televiziju

Poput bombe odjeknula je vijest da pjevač kupuje TANJUG

Joksimović: Pripremam se za normalnost koja sigurno dolazi. Instagram

Razgovarala: Larisa Sarajlić - Ramović

30.1.2021

Željko Joksimović (49) uz sjajnu muzičku karijeru i na paralelnom kolosijeku gradi priču vrijednu divljenja. Ova muzička zvijezda zajedno s Draganom Bjelogrlićem producira film i TV seriju o Tomi Zdravkoviću, a uveliko je ušao i u TV biznis.

Već izvjesno vrijeme vlasnik je tri TV kanala, a nedavno je poput bombe u cijelom regionu odjeknula vijest da kupuje agenciju TANJUG.

U ekskluzivnom intervjuu za „Avaz“ Josksimović je otkrio zašto se ustvari odlučio na taj poslovni potez, ali je govorio i o drugim veoma zanimljivim temama – saradnji sa suprugom Jovanom te o svoje četvero djece.



Logičan korak

- Ulazak u TANJUG je samo logični nastavak onog prvog koraka koji smo napravili kada smo pokrenuli televizije. Cijela ideja i jeste bila zasnovana na mom ubjeđenju da je televizija informacija, i to ona kojom se komunicira. Uz to, vjerujem da posao medija nije da ljudima pričaju šta da misle, već samo da im daju tačnu informaciju i puste ih da misle sami. Sve drugo, po meni, nije ništa drugo nego vrijeđanje publike.



Joksimović: Pokušavam da budem strpljiv, da ne kukam. Instagram

Samim tim, ući u posao s kućom koja je najveći serviser informacija, oslobođenih stavova, bio je veoma logičan korak. Od onih koji će imati svoj nastavak, u još logičnih koraka.


Vi ste, kroz televiziju K1, već uveliko u svijetu medija i novinarstva. Šta Vas je privuklo u taj svijet?


- Činjenica da u svijetu komunikacija, razmjene informacija živim od početka karijere. I muzika je vrsta informacija, koju razmjenjujete s publikom. I tu sam naučio da je, u toj komunikaciji, najopasnija - laž. Ako si iskren, ako publici daješ pravu informaciju, bit će uz tebe. I činilo mi se da je i televizijskoj publici, kod nas, sve više potrebna ista stvar. Neko ko neće da im sili pamet, da ih ubjeđuje, laže, već neko ko će da im pruži iskrenost, kroz tačnu, jasnu informaciju. Danas, u vrijeme lažnih vijesti, teorija zavjere, odgovornost medija je sve veća i sve što sam uradio svodi se na prostu stvar: preuzeo sam odgovornost.


Šta se trenutno dešava u Vašoj muzičkoj karijeri?

- Isto kao i kod svih drugih. Pripremam se za normalnost koja sigurno dolazi. Pokušavam da budem strpljiv, da ne kukam, pogotovo jer smo suočeni s toliko bolesnih, umrlih, i da u svemu tome nađem snagu i vjeru u to da ćemo ponovo umjeti da se zajedno radujemo. Dakle, mogao bih reći da se bavim nadom.

Željko Joksimović. PIXSELL


Kako psihički podnosite promjene koje zbog korone živimo od marta 2020.?


- Pa ovako kako sam već rekao. Ubjeđujem sebe da ne smijem da prestanem da vjerujem. I trudim se da razumijem one koji ne vjeruju. Hvala Bogu, imam porodicu, kao utočište, prijatelje, kao podršku, i vlastitu tvrdoglavost koja mi ne dozvoljava ni da pomislim da možemo da budemo poraženi. To ne dolazi u obzir.

Mijenjati svijet

Kao otac četvero djece koliko ste zabrinuti smjerom u kojem ide svijet i čovječanstvo?


- Dovoljno da mi to bude motiv da taj svijet, onoliko koliko mogu, mijenjam. Zato sam, između ostalog, i pokrenuo televizije. Da mijenjam.


Mnogi bračni parovi ne spajaju rado posao i privatni život. Kod Jovane i Vas to dobro funkcionira?


- Mi smo počeli kao tim, i nastavljamo, kao tim. Samim tim, i kada ne radimo iste stvari, mi ih zajedno živimo, pričamo o njima, proživljavamo ih, podržavamo se. Tako da se, suštinski, ništa nije promijenilo.

Samo sam član porodice

Kao čovjeka s muzičke scene kako Vas doživljavaju u svijetu TV medija?


- Za sada, dobro. Cijela ova priča je, na mnogo načina, porodična, ljudi koji su u njoj tako je i doživljavaju i, u svemu tome, ja nisam ništa više od običnog člana porodice. I jeste da o mnogo toga odlučujem, ali i to se trudim da radim onako kako se radi u porodicama. Sjednemo i dogovorimo se. I to funkcionira, jer imam sjajan tim, i Manju Grčić koja ga vodi. Mislim da takvih profesionalaca, kakav je ona, bar u našoj zemlji nema.

Bračni par Joksimović. Arhiva

U Bosni sam kao kod kuće

Vodi li Vas put u BiH i Sarajevo?

- Nadam se, vjerujem i želim. Zato što se, u Sarajevu, Bosni, osjećam kao kod kuće. One kuće u koju se uvijek vraćam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.