PAR NA PODIJUMU

Lamiya Hadžiahmetović i Amar Jašarević državni prvaci u latinoameričkim plesovima, ostvaruju zajednički san

Spremaju se za svjetsko prvenstvo u Češkoj

Zajedno plešu tri godine. Arhiv

Piše: A. H

22.3.2021

Članovi SPK "Bolero" iz Sarajeva, Lamiya Hadžiahmetović i Amar Jašarević su plesni par, koji je osvojio Državno prvenstvo u latinoameričkim plesovima na 5. „Gala Night“ takmičenju u Brčkom za kategoriju Juniori 2. Ovaj talentirani dvojac tako je osigurao učešće na Svjetskom prvenstvu koje će se održati 9. oktobra 2021. godine u češkom gradu Ostrava.


Boje zastave

Naporno su se trudili i radili 

- Jako sam ponosna. Presretna sam. Branit ćemo boje zastave BiH na Svjetskom prvenstvu 2021. godine. Prošle godine, kao dupli viceprvaci države, također, smo stekli pravo učešća na svjetskom, ali zbog pandemije COVID-19 sve je otkazano.

Ja sam i ranije, kao mlađa, solo plesačica, bila državna prvakinja, ali na svjetsko se ide tek od kategorije parovi Juniori 2, koja je i najmlađa kategorija učesnika Svjetskog prvenstva u latinoameričkim plesovima – rekla nam je Lamiya.

I njen partner Amar ne krije oduševljenje i radost zbog postignutog uspjeha.

-I moji utisci su pozitivni, jako sam zadovoljan i, naravno, sretan.

Ostvario nam se naš zajednički san. Euforija nas još uvijek drži.

Zajedno plešemo tri godine. Naše je da treniramo i da se nadamo najboljem. Da iskoristimo priliku koja nam se pružila i da predstavimo našu zemlju i nas u najboljem mogućem izdanju.

Ovaj plesni par ističe kako je tajna pobjede u samopouzdanju pri izlasku na plesni podijum te kako se već spremaju za iduću stanicu, a to je Svjetsko prvenstvo.

Višestruki prvaci. Arhiv

Višestruki prvaci

Sve finansiraju sami 

-Svjetsko prvenstvo je zakazano za 9. oktobar 2021. godine u Ostravi u Češkoj Republici. Mi već treniramo sedam puta sedmično s našim trenerima iz kluba. Sada ćemo više intenzivirati treninge. Planiramo raditi i s trenerima iz Rusije, koji su bili višestruki svjetski prvaci, ali koliko i kako zavisi da li ćemo imati finansijsku podršku države i kakav će biti odziv sponzora, jer sve odlaske na takmičenja, privatne časove i jako skupe plesne kostime sami finansiramo. Inače, ja plešem već šest godina, prvo kao solo plesačica, a sada s mojim, najboljim, plesnim partnerom – kazala je Hadžiahmetović.

Amara smo pitali koliko se susretao s predrasudama s obzirom na to da se dječaci obično vezuju za sportske terene, a manje za plesne podijume.

-Zapravo, bilo je veoma mnogo predrasuda, naročito u nižim razredima. Imao sam mnogo problema, ali nisam odustao od onoga što volim da radim. Podršku su mi pružali roditelji, treneri, ali i razrednik, nastavnici, pedagog, direktor škole. Ljubav prema plesu i vjera u sebe su pobijedili – zaključio je Jašarević.

Još jedan par

Benjamin Malićbegović i Marija Andrić su sportsko plesni par, koji je osvojio Kup BiH u latinoameričkim plesovima na 5. „Gala Night“ takmičenju u Brčkom za kategoriju Youth. Ovom pobjedom su, također, ostvarili učešće na Svjetskom prvenstvu, koje će se održati 2. oktobra 2021. u Armeniji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.