LJUBIČASTA KIŠA

U aprilu se obilježava peta godišnjica smrti legendarnog Princa: Vizionar koji je promijenio svijet

Bio je sveprisutan, "zvijezda koja je rasprodavala stadione, ukrala srebreni zaslon i gađala fanove golim prsima i seksepilom"

Princ: Preminuo 21. aprila 2016. godine. Agencije

Piše: L. Karahmet - Pujagić

29.3.2021

U aprilu se obilježava peta godišnjica smrti legendarnog muzičara Princa (Prince). Ove će se godine pamtiti na poseban način. U parku ''Paisley'', u kojem je pjevač živio i radio, fanovi mogu vidjeti urnu u kojoj se nalazio Prinčev pepeo, a koja će tamo biti izložena na petu godišnjicu njegove smrti, prema pisanju magazina "Billboard". Legendarni muzičar umro je 21. aprila 2016. u 57. godini od predoziranja fentanilom, lijekom protiv bolova.



Kreativna ikona

Prema policijskim istragama, navodno je to bilo u pakiranju znatno slabijeg sredstva za ublažavanje boli. Vjeruje se da je Princ slučajno primijenio fentanil. Zbog toga je njegova smrt klasificirana kao nesreća.

Ovaj pjevač, kompozitor i aranžer smatran je za jednog od najinventivnijih muzičara svog doba. Postao je svjetska zvijezda osamdesetih godina prošlog stoljeća, a njegov album "Purple rain" (Purpurna kiša), koji je objavljen 1984. godine, smatra se jednim od najboljih muzičkih albuma svih vremena.


- Izgubili smo kreativnu ikonu - rekao je američki predsjednik Barak Obama (Barack), dodajući da su "malobrojni muzičari koji su na takav način utjecali da zvuk i pravac popularne muzike budu drugačiji, ili da su svojim talentom dotakli tako mnogo ljudi".



Princ je 2004. primljen u Rokenrol kuću slavnih jer je, kako je navedeno o obrazloženju, "napisao nova pravila" muzike. Agencije

Madona (Madonna), koja je s Princem bila i u kratkoj vezi, opisala ga je kao "vizionara koji je promijenio svijet".


Frontmen „Rolling Stonesa“ Mik Džeger (Mick Jagger) je rekao da je njegov talent bio "neograničen", a Princ "revolucionarni umjetnik, veliki muzičar i predivan pjesnik".


Njegova inovativnost u muzici obuhvatala je rok, fank i džez. A njegovi albumi prodati su u više od 100 miliona primjeraka.


Princ je 2004. primljen u Rokenrol kuću slavnih jer je, kako je navedeno o obrazloženju, "napisao nova pravila" muzike.



Posljednji album

U jednom od intervjua s Lerijem Kingom (Lerry) na CNN-u sam Princ je svoju muziku opisao kao "inspirirajuću".

- Ja zaista ne volim kategorije, ali jedino što mi pada na pamet, u smislu opisa moje muzike, jeste inspirirajuća. Mislim da muzika koja je iz srca spada u tu kategoriju, ljudi koji zaista osjećaju šta je to što rade - rekao je tada Princ.


"Princ je bio umjetnik koji se jednom rađa, koji je nadilazio svaku prosječnost i žanr, on je dotakao i stvorio muziku punu strasti i individualnosti, koja je inspirirala generacije", navodi se u saopćenju MTV-a.


Kako je CNN napisao u komentaru povodom njegove smrti na vrhuncu slave, Princ je bio sveprisutan, "zvijezda koja je rasprodavala stadione, ukrala srebreni zaslon i gađala fanove golim prsima i seksepilom".


Princ i njegova prva supruga Matje Garsija. Agencije


Zatim je zbog spora s diskografskom kućom promijenio pogled na svijet i povukao se iz javnosti.


Uz povremene nagradne šou programe, humanitarne koncerte ili turneje, Princ je strogo čuvao svoju privatnost, što nije mala stvar u doba socijalnih medija.


Njegov posljednji album "HITnRUN Phase Two" objavljen je 2015. godine.




Gubitak sina

Legendarni muzičar bio je poznat po svojim hitovima, a bio je i veliki miljenik ljepšeg spola. Njegov život obilježile su lijepe, ali i talentirane žene. Koliko ih je imao, niko ne zna, ali se zna za njih 23, bio je s Madonom (Madonna), Kim Besindžer (Basinger), Karmen Elektrom (Carmen Electra), a njegova prva supruga bila je američka plesačica, glumica i pjevačica Majte Garsija (Mayte Garcia). Vjenčali su se na Valentinovo 1996. godine, a dva mjeseca kasnije Majte je saznala da je trudna. Dobili su sina, ali je dječak umro nakon sedam dana jer je rođen s Pfeifferovim sindromom. Tragedija koja ih je pogodila uništila je njihov odnos. Rastali su se na treću godišnjicu braka, a razveli 2000. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.