ŽIVOTNA PRIČA

Dua Lipa, zvijezda roditelja iz BiH i s Kosova, na muzičkom tronu

Zbog ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, njena majka Anesa dva puta je bježala, prvi put iz BiH, gdje je živjela s majkom Bosankom, a zatim s Kosova, odakle joj je otac

Lipa: Album „Future Nostalgia“ osigurao joj je najprestižnije nominacije. Agencije

Piše: L. Karahmet - Pujagić

6.4.2021

Vjerovatno najveći uspjeh ovogodišnje dodjele čuvenih priznanja „Brit Awards“ mogla bi ostvariti 25-godišnja pjevačica Dua Lipa, koja se trenutno može pohvaliti s najviše nominacija.

Dodjela ovogodišnjih muzičkih nagrada bit će održana 11. maja u Londonu. Obično se održava u februaru, ali zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnja ceremonija je odgođena. Ovakvom uspjehu se malo ko nadao prije nekoliko godina, kada se djevojčica, porijeklom s Kosova, a čijim venama teče i bosanska krv, pojavila na svjetskoj muzičkoj sceni, na čijem tronu danas zasluženo sjedi.


Sreća u Londonu

Njen posljednji album „Future Nostalgia“ osigurao joj je najprestižnije nominacije, uključujući i onu za album godine, na ovogodišnjoj dodjeli „Brit Awards“, a uz to, stigla je i finansijska nagrada, koja se sada procjenjuje na 20 miliona funti.

Malo je ko u takvo nešto mogao vjerovati, posebno jer posljednju godinu traje pandemija koronavirusa, zbog čega je i većina muzičara u problemu, no, kako se čini, isti scenarij ne odvija se u životu Due Lipe.



Dua Lipa. Agencije

U jednom od razgovora za britanski "The Guardian" mlada pjevačica otkrila je više detalja o svojoj porodici i dešavanjima koja su prethodila odlasku njenih roditelja u London, gdje se 1995. godine Dua i rodila.

Zbog ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, njena majka Anesa je dva puta bježala. Prvi put kada je početkom devedesetih rat zahvatio Bosnu i Hercegovinu, gdje je Anesa živjela s majkom Bosankom. Život je nastavila na Kosovu, odakle joj je otac, sa svojim vjerenikom Dukađinom Lipom (Dukagjin). Prijetnja ratom na Kosovu natjerala ih je da zajedno sreću potraže u Londonu.



Dua Lipa na bini. Agencije

Pop zvijezda ima bosanske korijene. Naime, u podcastu "Table Manners" s Džesi Var (Jessie Ware) rekla je da je njena baka s mamine strane Bosanka.


Njen djed Seit je umro od srčanog udara 1999. godine, kada se rat na Kosovu završio, a zbog zatvorenih granica, njen otac Dukađin ga nije uspio vidjeti.



Dua Lipa s porodicom. Agencije

Dukađin, koji je bio član kosovskog rok benda, trebao je postati stomatolog, a Anesa advokatica, međutim, odlaskom u London sve je palo u vodu. Dukađin je dugo vremena radio kao konobar u kafićima i barovima. Uvečer je pohađao poslovne kurseve, a majka se prekvalificirala za poslove u turizmu i putovanjima.

- Dok sam ja išla u školu, i oni su ponovo išli u školu - kaže Dua.



Mala laž

Dukađin je diplomirao kada je Dua imala 11 godina i ponuđen mu je posao u Prištini. Dua je završavala osnovnu školu i pred njom je ionako bilo razilaženje s najboljim prijateljima, koji su trebali krenuti svako u svoju školu, pa joj odlazak na Kosovo nije teško pao.


- Drugi učenici su bili daleko ispred mene i imala sam veoma loše ocjene, posebno prvih šest mjeseci. Iako sam govorila jezik, nisam znala ni čitati ni pisati albanski - objašnjava Dua i podsjeća da joj je odlazak na Kosovo donio i puno dobrih stvari.


Život na Kosovu, prije svega, pomogao joj je da shvati da nije samo Londonka, kao što je uvijek mislila, a proširio joj je i poglede u muzičkom smislu, jer se u Prištini upoznala s američkim hip-hopom. Snup Dog (Snoop Dogg) i Metod Men (Method Man) su na svojim turnejama tih godina svratili i do Prištine, i to su bili prvi veliki nastupi na kojima je bila.



Dukađin i Anesa Lipa: Imaju troje djece. Agencije

Rano je shvatila šta želi raditi u životu, ali i da će za to trebati formalno obrazovanje. Kućni savjet porodice Lipa ovaj put sazvala je 14-godišnja Dua na temu njenog povratka u London.

Zbog eventualno uspješne pjevačke karijere, poslužila se malom laži ili, kako ona to kaže, trikom.

Kao glavni razlog svog povratka u London roditeljima navodi želju za pohađanjem Britanskog univerziteta, za čiji upis ne bi bilo naodmet imati britansko svjedočanstvo i usavršiti engleski jezik. Trik je upalio, pa Dua, povratkom u London, počinje vikendima pohađati “Sylvia Young” školu i snimati demo-snimke koje objavljuje na internetu.

Na dodjeli „Brit Awards“ 2018. godine, od pet nominacija, Dua Lipa je osvojila dvije nagrade i u dva izlaska na pozornicu poslala jake poruke.



Samo je nebo granica

Tokom kratkog pojavljivanja u oglasu za „The X Factor“ upoznala je muzičkog producenta, ali i menadžerski tim, s kojim i danas sarađuje.


Njen prvi komercijalni uspjeh dogodio se 2015. godine singlom „Be The One“, u vrijeme kada je još konobarila u jednom restoranu u Londonu. Već dvije godine kasnije singl „New Rules“, s debitantskog albuma, postao je njen prvi „broj jedan“. Nakon toga, samo joj je nebo postalo granica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.