ROKENROL SCENA

Gile iz "Električnog orgazma" slavi 60. rođendan

Rođen je 8. aprila 1961. u Beogradu

Gile: Slavi 60. rođendan. Agencije

Piše: L. K. P.

8.4.2021


Srđan Gojković Gile, frontmen kultnog benda "Električni orgazam" danas slavi 60. rođendan. Rođen je 8. aprila 1961. u Beogradu.

Osnivač, pjevač i gitarist grupe "Električni orgazam" imao je 19 godina kada je 1980. godine sa svojim prijateljima i muzičkim istomišljenicima Ljubomirom Jovanovićem-Jovcem i Ljubomirom Đukićem osnovao tu popularnu beogradsku grupu. Mladi tinejdžeri zaraženi pankom i rokenrolom ubrzo su prve pjesme objavili na poznatoj kompilaciji “Paket aranžman”, nakon čega je započela njihova karijera koja traje i danas.


Grupa "Električni orgazam": Četrdeset godina na sceni. Agencije

U četiri desetljeća postojanja grupe "Električni orgazam" stalo je svašta: bend je nekoliko puta bio pred raspadom, preživjeli su rat, trendovi su se mijenjali, ali "Orgazam" je opstao i ostao nezaobilazno ime na rokenrol sceni.


-Možda je najteže bilo početkom devedesetih, u doba rata i raspada Jugoslavije. Prije svega emotivno, meni je to bio težak period, kad se raspala ta zemlja koju sam volio i smatrao svojom domovinom i po kojoj smo svirali. Naročito način na koji se raspala, brutalno i u krvi, izjavio je svjevremeno Gile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.