POSVETA MARŠALU

Pjesnici, pop zvijezde i rokeri: Oni su pjevali Titu

Balašević je napisao "Triput sam video Tita", numeru za koju je tvrdio da je nastala kako bi ga ranije pustili iz vojske

Josip Broz Tito: Opjevan u mnogim pjesmama. Agencije

L. K. P.

23.4.2021


Pjesme posvećene Josipu Brozu Titu nekada su bile česta pojava, a pisali su ih svi, od pjesnika do pop zvijezda i rokera. Evo nekih od numera koje su obilježile taj period.


Zdravko Čolić - "Druže Tito mi ti se kunemo"

Pjesma koju je komponovao Đorđe Novković, tekst je napisala Mira Alečković prvi se put pojavila 1977. i izvedena je na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme, a nedugo nakon Titove smrti postala je veliki hit i prodata je u više od 300 hiljada primjeraka. Iako pjesmu iz očiglednih razloga već godinama ne izvodi, Zdravko Čolićuvijek rado ističe da je Tita volio i da se ne stidi ove pjesme.

Kamen na kamen - Drugarice posadimo cvijeće i Ide Tito

O Titu i njegovom uticaju dovoljno govori to da je i dan danas tema gotovo svakog intervjua s bilo kojim pjevačem koji mu je pjevao ili kojeg je Tito volio. Jedna od njih je Neda Ukraden koja je sa sarajevskom grupom "Kamen na kamen" pjevala o sadnji cvijeća na putevima kojima se Titova vojska kreće.

Lepa Brena i Miroslav Ilić - Živjela Jugoslavija


Neki je nazivaju "posljednjim bedemom bratstva i jedinstva" i "simbolom epohe jugoslovenstva", a Lepa Brena to u mnogo čemu i jeste. Iako su je isprva doživljavali kao osobu s margine i nekog ko je šund na velika vrata donio na muzičku scenu, vremenom se pretvorila u nešto potpuno drugačije i postala jugoslovenska pop ikona.

Đorđe Balašević i Rani mraz - Računajte na nas

Iako ćete na Balaševićevu pjesmu koju je snimio s bendom "Rani mraz", naići na gotovo svim titoljubnim kompilacijama, ovo je samo jedna od njegovih posveta Josipu Brozu. Kasnije je napisao i "Triput sam video Tita", numeru za koju je tvrdio da je nastala kako bi ga ranije pustili iz vojske.

Oliver Dragojević - Tito i Prva proleterska

Oliver Dragojević snimio je prilično žestoku "Tito i Prva proleterska", a ova pjesma krije nezaboravne stihove kao što su "Je li tko god što o tebi čit'o, dok u tebe ne dođe drug Tito" i "Tu je mržnju ukinuo vjersku, i osnov'o Prvu proletersku".

Bisera Veletanlić – Informbiro


Poznata jugoslovenska pjevačica otpjevala je ovu numeru daleke 1977. godine. Ova pjesma krije stihove kao što su "druže Tito, jači od čelika, ničija nas neće smesti vika, klevetnička kampanja propada, il' sa istoka, il' sa zapada" ili "udarnički svaki dan se radi i u pravom smislu zemlja se gradi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.