SJEĆANJA

Prva godina bez Rajka Dujmića, evo zašto je bio jedan od najvećih

Kroz svoju dugogodišnju karijeru napisao brojne hitove, a od "Novih fosila" stvorio je senzaciju

Dujmić: Preminuo 4. avgusta 2020. godine. Agencije

L. K. P.

4.8.2021


Prije tačno godinu, 4. avgusta 2020., preminuo je veliki kompozitor i nekadašnji vođa "Novih fosila" Rajko Dujmić.

On je 29. jula prošle godine doživio tešku saobraćajnu nesreću u Starom Lazu, pokraj Ravne Gore, gdje je imao vikendicu. Nažalost, šest dana nakon, u riječkoj bolnici, podlegao je zadobivenim ozljedama.

Dujmić je kroz svoju dugogodišnju karijeru napisao brojne hitove, a od "Novih fosila" stvorio je senzaciju.

Njihov prvi veliki hit objavili su 1976. gostujući na Splitskom festivali s Diridondom, kojom su oduševili slušaoce diljem bivše Jugoslavije. Doduše, radilo se o pjesmu Zdenka Runjića, ali upravo im je Dujmić dao najveći broj pjesama po kojima ih danas i prepoznajemo.

Obožavale su ih i publika i kritika, a uslijedio je i niz hitova koji su im osigurali status jednog od najpopularnijih grupa u bivšoj državi, ali i popularnost na međunarodnoj razini, što dokazuju i turneje po Sovjetskom Savezu, SAD-u, Kanadi i širom Europe.


"Šuti, moj dječače plavi", "Ti si moja kiša blaga", "Najdraže Moje", "Plava košulja", "Saša", "Tonka", "Ključ ispod otirača", "Milena" i još mnoge druge, sve su to autorska djela Rajka Dujmića, koji je bendu dao prepoznatljiv zvuk i osigurao im brojne platinaste i dijamantne naklade.


Slijede brojni uspjesi, ali bend 1983. napušta nezaboravna Đurđica Barlović, koju zamjenjuje ništa manje omiljena Sanja Doležal, koja obilježava drugu etapu njihovih velikih uspjeha.


"Fosili" 1986. osvajaju nagradu publike, odnosno treću nagradu Stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Dresdenu, a album Za dobra stara vremena dobiva Grand Prix JRT-a za najbolji album u kategoriji pop-muzike 1986. godine.


Dujmić je bio plodan autor i izvan "Fosila", napisao je brojne najavne špice emisija, komponovao je za pozorište i film, a njegove su pjesme poslužile i kao inspiracija za mjuzikl "Za dobra stara vremena".


Rajku u čast večeras će na HRT-u 2 u 22 sata i 19m minuta biti prikazana epizoda dokumentarne serije "Zauvijek skladatelj - Rajko Dujmić".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.