19. GODIŠNJICA SMRTI

Margita Stefanović Magi ženska ikona jugoslovenskog roka i zaštitno lice grupe EKV

Bila je mistična djevojka duge crne kose i dubokih, tamnih očiju, zaštitno lice kultnog benda Ekatarina Velika

Magi: Preminula je na današnji dan, 18. septembra 2002. godine. Agencije

L. K. P.

18.9.2021

Najveća heroina jugoslovenskog roka, obožavana Margita Stefanović Magi, preminula je na današnji dan, 18. septembra 2002. godine.

Bila je mistična djevojka duge crne kose i dubokih, tamnih očiju, zaštitno lice kultnog benda Ekatarina Velika (EKV),  “anđeo na klavijaturama”, crna princeza jugoslavenskog novog vala roka.

Rođena je 1959. godine u Beogradu. Bila je jedina kćerka reditelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija. Pohađala je Muzičku školu Josip Slavenski u klasi s Ivom Pogorelićem. Dvoje mladih bili su veoma bliski  i najveći talenti svoje klase.


Magi: Rođena je 1959. godine u Beogradu. Agencije

Međutim, nakon majčinog nagovaranja Margita je odbila ponudu za nastavak školovanja na moskovskom konzervatoriju i završila studij arhitekture u Beogradu. Njena je majka smatrala da je premlada kako bi se toliko udaljavala od kuće. Također, u vrijeme Margitinih upisa na fakultet razotkriveno je da je Stefanović imao ljubavnicu, i to pijanisticu, što je Margitinu majku veoma pogodilo i odvratilo od nauma da upiše kćer na studij glazbe makar u Beograd.  Tako su Margita i Ivo bili prisiljeni raskrstiti putove.


Već je u srednjoškolskim danima Magi bila prepoznata kao veliki umjetnički talent, ali odvojila se od klasične muzike i počela istraživati beogradsku underground scenu. Prisustvovala je koncertu tek osnovanog benda Milana Mladenovića koji se tada zvao Katarina II, a u proljeće 1982. Margita je upoznala članove "Električnog orgazma" preko kojih je  doprla i do Mladenovića.



Članovi grupe EKV. Agencije

Opčinjen mladom, lijepom i nadarenom umjetnicom, on ju je pozvao da svira klavijature u njihovoj grupi  pa je tako Margita brzo postala stalna članica "Katarine II", koja 1985. mijenja ime u "Ekatarina Velika".

Grupa 1986. godine izdaje album “S vetrom uz lice”. Ovaj album bio je znatno uspješniji od prethodna dva, donio je hitove kao što su "Budi sam na ulici", "Ti si sav moj bol", "Kao da je bilo nekad", "Novac u rukama", "Stvaran svet oko mene". Idući albumi “Samo par godina za nas” i “Dum dum” već su mnogo mračniji i naviještaju skoru propast.


Članovi EKV-a oduvijek su eksperimentirali s drogom, a s vremenom njihovo je eksperimentiranje preraslo u veliku ovisnost.

Nakon raspada Ekatarine Velike Margita se nastavila  baviti muzikom, ali njeno je zlatno doba prošlo.

Njena je ovisnost o drogama postala još ozbiljnija nakon što joj je 1996. umro otac. Margita je prodala porodični stan, kupila dva manja i s preostalim novcem otputovala u Indiju. Neuspješno se nastojala izliječiti od ovisnosti. Nakon povratka u Beograd prodala je oba stana i potrošila ostatak novca, završila je na ulici kao beskućnica.

Posljednje godine života provela je u napuštenoj garaži u beogradskom predgrađu te u skloništu za beskućnike na Voždovcu. 18. septembra 2002. umrla je sama i zaboravljena u klinici za zarazne bolesti. Imala je samo 43 godine.

Tragične sudbine članova EKV-a postale su dio njegove mračne aure kao što su neponovljive pjesme koje su komponovali postale dio jugoslovenske muzičke povijesti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.