DANAS BI IMAO 81 GODINU

Džon Lenon, muzički revolucionar poznat po svom buntovnom karakteru i borbi za mir

Albumi, nagrade, priznanja, koncerti, horde fanova, sve su to Beatlesi ostvarili kao bend

Lenon: Danas bi slavio 81. rođendan. Agencije

L. K. P.

9.10.2021


Svake godine, fanovi "Beatlesa" i Džona Lenona (John) slave dva datuma. Njegovo rođenje 9. oktobra i tragičnu smrt 8. decembra. Upravo bi na današnji dan slavni muzičar proslavio  81. rođendan. Ali kako nije tu, fanovi će to učiniti u njegovo ime, slavlje će potrajati do početka decembra, kada opet kreće tugovanje.

Rođen u Liverpulu, od mladosti nije imao podršku oca. Naime kada se rodio, tata Fred je otišao od kuće, a kada se i poželio vratiti, nakon dugih pet godina, mama Džulija (Julia) je to striktno odbila. Nažalost majku mu je oduzela saobraćajna nesreća kada je imao tek 17. godina što je u njemu izazvalo bijes i revolt.

Crtao je, šarao, markirao i išao profesorima na živce. Na nagovor tete direktor je napisao preporuku za odlazak na likovnu akademiju u Liverpulu.

S nekolicinom prijatelja, 1955. osnovao je i svoju prvu grupu, "The Quarrymen". Kolega iz grupe Ivan Vogan (Vaughan), sudbonosno ga je upoznao s Polom Mekartnijem (Paul McCartney) 1957. Njih dvojica brzo su "kliknuli", produžio im se Džordž Harison (George Harrison) te su osnovali "Beatlese". Nakon što im se 1962. pridružio i Ringo Star (Starr), bend je procvjetao.



Jedna od rođendana sa kolegama. Agencije

Albumi, nagrade, priznanja, koncerti, horde fanova, sve su to ostvarili kao bend. Ali Lenonu to nije bilo dovoljno. Bio je velikan muzike, ali kao osoba je bio sušta suprotnost. Za one koji ga dobro poznaju bio je obični pozer, megaloman, narcisoidni egocentrik

Lenon je najviše od svega žudio za novcem i bogatstvom. Kad je "Beatlesov" menadžer Brajan Epstin (Brian Epstein) dogovorio njihov prvi ugovor s izdavačkom kućom EMI, Lenon mu je postavio samo jedno pitanje: Kada ćemo biti milioneri?

Ali "Beatlesi", uprks slavi i svemu što ih je okružilo, raspali su se 1970. Mnogi su za odlazak okrivili fatalnu Joko Ono (Yoko), s kojom je Džon ljubovao od 1966. godine.


Džon i Joko Ono. Agencije

Džon i Joko Ono bili su basnoslovno bogati. Stalno su bili okruženi služavkama, maserima, pomoćnicima, proricima sudbine, tarot majstorima, majstorima za akupunkturu.


Pjesmu “Imagine” Lenon je napisao iz njihovog luksuznog doma. Kuća u prestižnom Askotu koja se skupa s okućnicom protezala na 72 hektara zemlje kupljena je od britanskog milionera, vlasnika poznate tvornice čokolade "Cadbury".


Zadnje godine života je proveo u Njujorku, u luksuznom stanu s pogledom na Central Park. Lenon je posjedovao dvorac Holstein, kolekciju drevnih egipatskih artefakta, originalne Renoirove slike. Prijatelji i porodica bili su šokirani s koliko se novca muzičar bespotrebno razmeće.


Lenonu je presudio "obožavatelj" Mark Čepmen (Chapman) nakon potpisivanja autograma, već spomenutog 8. decembra 1980. Vraćao se kući nakon snimanja novog albuma, kojeg nikada javno nije uspio predstaviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.