MUZIČKI TALENTI

Husejn Bajraktarević, harmonikaš iz Ilijaša za "Avaz": Na bini "Supertalenta" sam dao sve od sebe

Dosad sam učestvovao na 15 internacionalnih takmičenja i uvijek sam osvajao prvo mjesto, izjavio je Bajraktarević

Razgovarala: L. Karahmet - Pujagić

Bajraktarević: Svako životno iskustvo donosi neka nova prijateljstva

Foto: Nova TV


Husejn Bajraktarević, četrnaestogodišnji harmonikaš iz Ilijaša, oduševio je nedavno žiri, a i milione gledalaca širom regije u popularnom takmičenju „Supertalent“ sviranjem, kako mnogi kažu, jednog od najkompliciranijih instrumenata.

Očekivao pohvale

- Publika na nogama, žiri u ekstazi, bio si maestralan. Kada nam dođe neko poput tebe, skroman, pristojan, dobar i još to odradi ne savršeno nego da mi ne znamo šta bismo rekli... Bio si savršen. Ono što mogu primijetiti jeste da si najbrži prst u regiji. Ne znam je li to normalno, ali sviraš veoma brzo - poručila mu je Maja Šuput nakon nastupa.

Za njega je ovo iskustvo bilo divno i veoma je ponosan na sebe, izjavio je u razgovoru za „Avaz“ i otkrio koji član žirija mu je najdraži, kada je počeo svirati harmoniku, kako se bori s tremom i koliko je važno prijavljivati se na takmičenja.

  • Bajraktarević: Ne znam odakle ljubav prema ovom instrumentu

    Bajraktarević: Ne znam odakle ljubav prema ovom instrumentu

    Foto: Nova TV


- Moram biti iskren i priznati da sam očekivao pozitivne komentare i pohvale, naravno. Na bini sam dao sve od sebe i svoj program sam odsvirao što sam bolje mogao da bih dobio što bolje komentare - priznaje Bajraktarević.

Odluku da se prijavi u ovaj šou donio je zajedno s roditeljima.

- Prijavio sam se u nadi da ću biti pozvan na audiciju. Najveća podrška su mi roditelji i porodica. Takmičenja su mnogo bitna zbog takmičarskog duha, a, naravno, i zbog stjecanja iskustva. Do sada sam učestvovao na 15 internacionalnih takmičenja i uvijek sam osvajao prvo mjesto. Svako životno iskustvo donosi neka nova prijateljstva, pa tako i ovo - otkriva mladi harmonikaš.

Pobijediti tremu

Od toga kakav je nastup u pitanju zavisi i koliko je prisutna trema.

- Trudim se da pobijedim tremu i pokušavam da je bude što je manje moguće. Harmoniku sviram od sedme godine, tako da imam i iskustva što se tiče nastupa - kaže Bajraktarević.

Prvu harmoniku mu je kupio otac kada se upisivao u prvi razred niže muzičke škole.

- Ne znam odakle ljubav prema ovom instrumentu. U porodici mi niko ne svira harmoniku. Sada idem u Srednju muzičku školu i prvi sam razred. Ne znam gdje će me put odnijeti, ali nakon srednje škole planiram upisati Akademiju - zaključio je četrnaestogodišnji harmonikaš iz Ilijaša.

Ozbiljno gradivo

- Husejn je dostigao jedan viši nivo za razliku od svoje generacije. On svira ozbiljno gradivo, za koje je trebalo mnogo truda i rada. Dnevno svira pet ili šest sati. Zahvaljujem posebno Husejnovim roditeljima koji su vjerovali u njegov uspjeh, podržavali ga, bodrili i finansirali za sva putovanja i takmičenja, jer to nije lako u današnje vrijeme - kazao je nedavno njegov profesor Enes Fazlić.

NA VRH

Podijeli članak na