EKSKLUZIVNO

Zana Mesihović za "Avaz" nakon što je predložena za tri Gremija: Kako pobijediti Arijanu Grande, ali nadam se...

Rezultat nominacija saznat ćemo krajem mjeseca, a ceremonija dodjele je 31. januara naredne godine, izjavila je Mesihović

Mesihović: Sve se dešava spontano. Instagram

Piše: Lejla Karahmet - Pujagić

18.11.2021

Mostarka Zana Mesihović, koja muzičku karijeru gradi u Americi pod umjetničkim imenom Zana Messia, predložena je za prestižnu muzičku nagradu Gremi, i to u tri kategorije za album „11:11“.

Pjevačica trenutno živi na relaciji Štokholm – Majami, a ekskluzivno za „Avaz“ otkrila je da li očekuje nagradu, kako je došlo do nominacije, kako je izgledao njen put od Mostara do Amerike te kakvi su joj planovi za budućnost.



Rezultat nominacija


- Album „11:11“ sniman je iz ljubavi i razočarenja. Nakon što su 13. marta 2020., zbog pandemije koronavirusa, otkazani svi moji nastupi i snimanja koja sam imala zakazana u Los Anđelesu, odlučila sam prihvatiti poziv iz Švedske da tamo snimim album, jer u toj zemlji nije bilo većih mjera zatvaranja. Iako je, prvenstveno, bilo rečeno da će „lockdown“ u Americi trajati samo dvije sedmice, imala sam neki predosjećaj da će to trajati puno duže. Album „11:11“ sniman je u Štokholmu od aprila do decembra 2020. Producirao ga je moj stari prijatelj Angelized, koji je nekad davno nastupao sa mnom na Mostar Blues Festivalu. On je trenutno producent za „Sony Music Sweden“. Album je objavljen 10. aprila ove godine - kaže nam Zana.




Pjevačica trenutno živi na relaciji Štokholm – Majami. Instagram

Očekujete li Gremi i kada će biti poznate nominacije?


- Iskreno ne očekujem, takmičimo se u pop-kategoriji, gdje su zvijezde poput Arijane Grande (Ariana). Da li se nadamo i priželjkujemo li Gremi - to da, svakako. Veliki broj kvalitetnih muzičara u „Recording Akademiji“, koja bira pobjednike, pohvalio je „11:11“, a neki su ga čak nazvali i remek-djelom. Rezultat nominacija saznat ćemo krajem ovog mjeseca, a ceremonija dodjele Gremija bit će održana 31. januara naredne godine.


Opišite nam Vaš put od Mostara do Amerike?


- To je veoma duga priča. U Los Anđeles sam došla da studiram za audioinžinjera. To je bio program dug šest mjeseci. Onda sam snimila album, a prije nego što sam napustila Los Anđeles, dobila sam stipendiju za UCLA, prestižni univerzitet u Los Anđelesu. U Americi sam dobila ugovor da napišem pjesmu, koja je potom bila predložena za Oskara,. Deset godina je tako prošlo, a nikad nisam donijela odluku da živim u Americi. To je uvijek bilo spontano.





Album „11:11“ sniman je iz ljubavi i razočarenja. Instagram

Moj Mostar

Karijera Vam ide uzlaznom putanjom, koji su planovi za budućnost?


- Prije nekoliko dana objavila sam novi singl pod nazivom „Sketches“, koji je, također, na svim platformama. U decembru puštamo spot za moju najdražu pjesmu „Photoshopped“ s aktuelnog albumu, a koreografiju je radila moja sestra Mersiha Messiha, koja je, inače, moj uzor i inspiracija.


Gdje ste sve nastupali?


- Nastupala sam u mnogim gradovima u Americi, kao što su Los Anđeles, Feniks, Njujork, San Dijego, Palm Springs, San Francisko, ali i u Engleskoj, Australiji, Njemačkoj.  




Angelized i Zana Messia: Saradnici i prijatelji. Instagram

Koliko često dolazite u rodni Mostar?


- Trudim se da dolazim što češće. Mostar je moj grad. Tu želim biti.  


Kada ste se počeli baviti muzikom?


- S pet godina počela sam svirati klavir. Profesionalno sam se počela baviti muzikom kada sam dobila ugovor s izdavačkom kućom „Sony“, u svojoj šesnaestoj godini.



Prije nekoliko dana objavila sam novi singl pod nazivom „Sketches“. Instagram

Od Kurta Kobejna do Šabana Bajramovića

Imate li muzičkog uzora?


- Imam ih previše. Od Kurta Kobejna (Cobain), Stivija Vondera (Stevie Wonder), Džejmsa Brauna (James Brown), Džordža Bensona do Šabana Bajramovića i Hanke Paldum. A na pitanje s kim bih voljela sarađivati, stvarno ne znam odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.