SUDSKI POSTUPAK

Odbačene optužbe mladića koji se kao beba našao na naslovnici "Nirvaninog" albuma

Spenser Elden tvrdio je da je pretrpio "doživotnu štetu"

Pokrenuo je sudski postupak protiv benda. AGENCIJE

A. O. / Telegraf.rs

4.1.2022

Sudija je odbacio tužbu protiv Nirvane koju je podnio Spenser Elden, čovek koji je uslikan kao beba za naslovnicu čuvenog albuma "Nevermind".

Naime, ovaj 30-godišnji muškarac pokrenuo je sudski postupak protiv benda zbog njegove slike kao bebe, na kojoj se pojavljuje potpuno nag i pliva za novčanicom u bazenu. Tvrdio je da je pretrpio "doživotnu štetu" zbog fotografije i da je u pitanju "komercijalna seksualna eksploatacija djece" i dječija pornografija.

Predstavnici Nirvane opovrgnuli su te tvrdnje u saopćenju izdatom prošlog mjeseca, rekavši da tužba "nije ozbiljna" i da je van roka zastarjelosti.

- Ali naslovna fotografija "Nevermind" je snimljena 1991. godine. Bila je svjetski poznata najkasnije 1992. Mnogo prije 2011. godine, kako je Elden rekao, Elden je znao za fotografiju i znao je da je on, a ne neko drugi beba na fotografiji. On je decenijama bio potpuno svjestan činjenica i navodnog "kršenja" i "povrede" - navodi se u sapćenju.

U nastavku se navodi da je Elden naizgled prihvatio da bude predstavljen na omotu albuma, tvrdeći da je proveo tri decenije profitirajući od toga što je Nirvana beba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.