7 GODINA NE UČESTVUJEMO

Nezaboravni evrovizijski momenti BiH: Od diskvalifikacije do bijega iz hotela

Hari je trebao 1999. ići u Jerusalem, ali je umjesto njega otišao Merlin

Hari Mata Hari. Društvene mreže

13.5.2023

Dok publika u 37 zemlja uživa u Eurosongu 2023. u Liverpulu i nada se uspjehu svojih predstavnika, Bosancima i Hercegovcima je to zadovoljstvo uskraćeno.

Posljednji put naša zemlja na ovom velikom muzičkom takmičenju učestvovala je 2016. godine i od tada s BHRT-a, koji je nosilac projekta BH Eurosong, poručuje kako para nema, kako ne mogu pronaći sponzore te kako postoje i dugovi prema Evropskoj radiodifuznoj uniji.

 Najbolji rezultati

BiH je do te 2016. godine imala zapažen uspjeh na Evroviziji, a za nezaboravan i najbolji nastup u historiji zaslužna je ekipa okupljena oko Harija Mara Harija, koji je s pjesmom „Lejla“ osvojio treće mjesto u Atini.

Komponirao ju je Željko Joksimović, a tekst su napisali Fahrudin Pecikoza i Dejan Ivanović. Pjesmu je ustvari Peca posvetio svojoj ženi Lejli. Letjeli smo tada na krilima bronzane medalje i bili uvjereni kako nas ubrzo čeka prvo mjesto. Ni slutio niko tada nije da ćemo za deset godina nestati s ovog takmičenja.

S velikom nadam put Diseldorfa 2011. godine ispraćen je Dino Merlin. On je pjesmu „Love in Rewind“ pjevao na engleskom, bh. dijaspora se digla na noge i velika bh. zvijezda završila je na izvrsnom 6. mjestu. Merlin je kompletan autor numere.

Dino Merlin je iskusni evrovizijski vuk. On je, naime, autor prve bh. evrovizijske pjesme „Sva bol svijeta“, s kojom je našu zemlju te ratne godine u Irskoj predstavljao Muhamed Fazlagić Fazla, a 1999. godine u Jerusalemu je učestvovao s pjesmom „Putnici“. Nju je pjevao u duetu s francuskom pjevačicom Beatris (Beatrice) i zauzeli su 7. mjesto.

Merlin je ustvari bio drugi izvor. Naime, odabran je bio Hari Mata Hari, ali je diskvalificiran, jer je pjesma „Starac i more“ već ranije bila izvedena.


Dino Merlin. Društvene mreže

Riskirali život

Muhamed Fazlagić Fazla 1993. u Irskoj je izveo pjesmu „Sva bol svijeta“ i zauzeo 16. mjesto, što je u tom trenutku bilo nebitno. Bh. tim je iz grada i zemlje u kojima je bjesnio rat, riskirajući živote, izašao iz Sarajeva i svijetu poslao snažnu poruku.

Autor pjesme je Dino Merlin, što je ustvari prvobitno bilo njegovo ljubavno pismo supruzi Ameli, koja je bila van Sarajeva, dok je Dino ostao u opkoljenom gradu.

Elvir Laković Laka i njegov „Pokušaj“ 2008. godine na Evroviziji je bio pravi hit. Potpisnica ovih redova bila je svjedok ogromne popularnosti i prave histerije koju je pratila Laku. Na koncu je osvojio 10. mjesto.

U jednom trenutku Laki je svega bilo preko glave te je pobjegao iz hotela gdje je naša ekipa bila smještena i cijeli dan trajala je potraga za njim.

Laka ne taji da bi ponovo išao na Evroviziju, jer smatra da ovo takmičenje otvara velike šanse za izvođača.


Nagrada „Marcel Bezençon“

U zvjezdane bh. evrovizijske trenutke upisala se i grupa „Regina“. Oni su 2009. godine u Moskvi nastupali s pjesmom „Bistra voda“ i zauzeli 9. mjesto.

Također su dobili nagradu „Marcel Bezençon“ za najbolji sastav, od strane stručnog žirija koji su činili kompozitori. Nagradu je u ime grupe Regina primio Aleksandar Čović.

Ovu nagradu dobili su i autori „Lejle“ 2006.

„Marcel Bezençon“ nagrade dodjeljuju se od 2002. godine, a dobile su naziv po osnivaču i kreatoru festivala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.