AUTO-MOTO

Magija na cesti: Mercedesov prvi hiperautomobil u Frankfurtu

Avaz.ba

19.9.2017

Nakon razvoja u najvećoj tajnosti, pod reflektorima impozantne Mercedesove hale u Frankfurtu našao se prvi takozvani hiperautomobil u historiji njemačkog proizvođača.

Na binu je ušao u društvu svog trkačkog rođaka, a zvuk koji je prethodiuo izlasku na scenu odmah je stavio do znanja svima o kakvoj se zvijeri radi.

Pred veliki broj medija sa svih strana palanete ga je dovezao vozač Formule 1 Luis Hamilton.


Projekt One dobio je hibridni pogonski sklop direktno iz bolida Formule 1.

To znači da magiju na drumu pruža 1,6-litarski V6 motor smješten iznad zadnje osovine. On vrti do 11,000 obrtaja, a kombinovan je sa 4 elektromotra. Ukupna snaga je 1.000 KS.

Samonoseća karoserija je izrađena od ugljeničnih vlakana. Bez turbo rupe, sa bržim vremenom odziva i superiornim elektromotorima, ovo je brutalno brz automobil. Najveća brzina je 350 km/h, a ubrzanje do 200 na sat traje ispod šest sekundi.

I pored sportske naravi, ovaj auto će zadovoljiti i ekologe, jer ,može da pređe 25 kilometara samo na struju. Snaga se prenosi na sve točkove putem varijabilnog 4x4 sistema sa vektoring kontrolom.

U minimalističkom enterijeru ističe se volan sličan onom u bolidu F1, na kome postoje prekidači za razuna podešavanja.

Tu su i par displeja od 10 inča visoke rezolucije u formi tableta, koji vas snabdijevaju informacijama dok uptravljate ovom raketom. Nedostatak zadnjeg vjetrobrana znači da se morate oslanjati na kamere.

Project One će biti izrađen u samo 275 primjeraka, od kojih će svaki koštati 2.275.000 eura bez poreza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.