AUTOMOBILI

''Lotus'' prijeti ''Ferrariju'' i ''Porscheu'' u klasi premijum sportskih automobila

Printscreen

cdm.me

11.8.2018

Britanski proizvođač sportskih automobila "Lotus" planira da se vrati na glavnu scenu nakon što je prešao u vlasništvo kineskog ''Geelya''.

Razlog tome nisu samo rezultati koje švedski ''Volvo'' bilježi otkako je prešao u ruke iste kompanije, ili što je ''Geely'' postao suvlasnik ''Mercedesa'', već što Kinezi razmatraju da ulože čak 1,9 milijardi dolara u Lotus. 

''Geely'' planira da proširi ''Lotusovu'' fabriku u Hetelu i zaposli još 200 ljudi, a osim toga razmatra i mogućnost otvaranja drugog pogona u Velikoj Britaniji. 

Također, bit će otvoren i novi razvojni centar u Koventriju. 

Predviđene investicije omogućile su "Lotusu" da se transformira iz brenda koji se muči da opstane, u konkurenta koji prijeti ''Ferrariju'' i ''Porscheu'' u klasi premijum supersportskih automobila.

Međutim, pred ''Lotusom'' je dug put, s obzirom na to da je u prvih sedam mjeseci ove godine prodao samo 145 automobila!

Prethodnih mjeseci se špekuliralo kojim putem će da krene ''Lotus'' u novoj eri, najavljen je, naravno, novi superautomobil Lotus Esprit, ali je kompanija potvrdila i da će se uključiti u najbrže rastući segment autoindustrije, SUV klasu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.