NOVOST

Revolucija u načinu putovanja: Kombinacija vozila i hotelske sobe

Primarno bi se ovaj hibrid trebao napajati električnom energijom, a kao druga opcija navode se različita goriva

ATS - autonomni putni paket. Aprilli Design Studio

CNN

21.11.2018

ATS - autonomni putni paket je kombinacija hotelske sobe i automobila. Ova inovacija je djelo Stiva Lija (Steve Lee) iz Toronta koju je široj javnosti predstavio u aprilu, a smatra se da će napraviti revoluciju u načinu putovanja. 

Prema njegovim riječima, ovaj hibridni koncept automobila, koji je osvojio ovogodišnju nagradu "Radical Innovation" na takmičenju za dizajn u ugostiteljskoj industriji, predstavlja kombinaciju njegovog iskustva u dizajniranju hotela i futurističke tehnologije.

- Iako su se dizajneri automobila fokusirali na razvijanje naprednih verzija konvencionalnih vozila, uvidio sam potrebu da spojim automobile s nekom vrstom arhitekture - kaže Li. 

Ova inovacija je dizajnirana da prevozi putnike na duže relacije, a opremljena je mnogim elementima koji se nalaze u tradicionalnoj hotelskoj sobi: prostor za spavanje s anatomskim dušekom, radni prostor, mala kuhinja, toalet i zabavna zona za gledanje filmova i igranje igrica.

Vozilo će se naći u prodaji u različitim veličinama, za smještaj solo putnika, parova ili čitavih porodica, a navigacija će biti na posebnoj aplikaciji. Putnici će odabrati početnu i završnu tačku svojih putovanja, a moći će programirati vozilo da se zaustavi kod trgovina ili restorana. 

Li trenutno razmatra način napajanja ATS-a. Primarno bi se ovaj hibrid trebao napajati električnom energijom, a kao druga opcija navode se različita goriva koja bi omogućila bezbrižniju vožnju.  

Predviđa se da će se vozila ovog tipa u SAD naći u prodaji do 2021. godine, ali infrastruktura potrebna za njihovo puštanje u sistem javnih puteva neće biti izgrađena ​najmanje za deset godina, piše CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.