FORMULA 1

Nije ni prvi ni drugi, ali je hit ovogodišnje sezone

Na svim utrkama osvajao bodove

Velika forma mladog vozača. Twitter

N. Demirović

5.7.2021

Pobjedničko postolje na nedjeljnoj Velikoj nagradi Austrije, uz pobjednika utrke Maksa Ferstapena (Max Verstappen) i drugoplasiranog Valterija Botasa (Valtteri Bottas), zaokružio je Lando Noris (Norris).

Ovaj 21-godišnjak iz McLarena završio je na trećem mjestu, čime je nastavio seriju nevjerovatnih nastupa ove sezone u Formuli 1. Nije prvi u poretku kao Ferstapen, nije ni iza njega kao Luis Hamilton (Lewis), ali je hit sezone.

Za nekog ko će tek najesen navršiti 22 godine Noris prikazuje čudesnu dozu konzistentnosti forme. Bilo mu je ovo treće postolje, prethodno je to uspio na Velikoj nagradi Emilije-Romagne i Velikoj nagradi Monaka. Jedini je vozač koji je svih devet utrka završio među osvajačima bodova.


Noris: Ponovo na postolju. Twitter

Osam od devet utrka okončao je među TOP 5, a s time se može pohvaliti još jedino Ferstapen. Velika nagrada Španije bila je jedina koju, uvjetno rečeno, Noris može okarakterizirati kao podbačaj, makar je i tamo završio na osmoj poziciji i uzeo četiri boda. Noris je u poretku vozača četvrti sa 101 bodom.

U Formuli 1 Mercedes i Red Bull su već godinama svijet za sebe, u razvoju bolida otišli su miljama ispred ostatka konkurencije, što Norisovim rezultatima daje dodatni značaj, piše "Gol".

To što je samo tri boda iza Pereza i devet ispred Mercedesovog Botasa predstavlja još jednu potvrdu kolike vozačke kapacitete ima ovaj mladić.

Novu priliku za poboljšanje bodovnog salda imat će u nedjelju 18. jula na Velikoj nagradi Velike Britanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.