FORMULA 1

Princ Abdulaziz poručio: Da postoji i najmanja prijetnja, otkazali bi utrku momentalno

Ako postoji prijetnja budite sigurni da ćemo otkazati trku, ali prijetnje nema i o tome smo razgovarali sa svima, rekao je princ Abdulaziz

Saudijski princ smatra da nema razloga za strah od napada. Twitter

M. K.

27.3.2022

Ministar sporta Saudijske Arabije, princ Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal, rekao je da zvaničnici ne bi oklijevali da otkažu utrku za Veliku nagradu Saudijske Arabije ovog vikenda, da su smatrali da postoji stvarna prijetnja tom događaju.

Nakon raketnog napada na skladište nafte 20 km od staze u Džedi koji se dogodio uoči prvog treninga u petak, organizatori, vozači i timovi u Formuli 1 su u strahu da se slični događaji ne ponove.

Vlada Saudijske Arabije i bezbjednosne službe su u petak uvečer dale garancije Formuli 1, njenim timovima i vozačima da trka nije u opasnosti od sličnog napada.

- Ako postoji prijetnja budite sigurni da ćemo otkazati trku, ali prijetnje nema i o tome smo razgovarali sa svima, rekao je princ Abdulaziz novinarima u Džedi u subotu uvečer, prenio je SK.

- Sve bezbjednosne agencije vrše 24-satni nadzor, prate gdje bi moglo biti prijetnje i šta bi moralo da se uradi u tom slučaju. Imali smo veoma visok nivo bezbjednosti kao domaćini događaja i znamo da svi to prepoznaju, mediji su ovdje, svi su ovdje.

- Naravno, ne možete pokriti čitavu zemlju, pa agencije pokrivaju krizna područja, gdje ima većeg rizika za takve napade. To mjesto (skladište nafte) nije bilo pokriveno jer ne predstavlja prijetnju nikome. Kao što sam već objasnio, bezbjednost je na najvišem nivou i uvjereni smo da se ništa loše neće dogoditi i da će sve ići po planu, rekao je Abdulaziz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.