SPORNO SALUTIRANJE

Ruski vozač izbačen iz tima nakon nacističkog pozdrava

Dok je svirala himna, on je lupkao po srcu i onda salutirao nacističkim pozdravom, a nedugo nakon toga FIA je poručila je da je pokrenuta službena istraga,

Trenutak kada je mladi Rus salutirao. Printscreen

M. K.

12.4.2022

Na stazi Portimao u Portugalu proteklog vikenda vozila se prva utrka sezone FIA Evropskog prvenstva u kartingu, a obilježio ju je incident koji se dogodio na ceremoniji proglašenja.

Artem Severjuhin, 15-godišnji ruski vozač koji se utrkuje pod italijanskom zastavom zbog zabrane takmičenje sportistima iz njegove zemlje, pobijedio je na utrci i onda se pobrinuo da njegov trijumf padne u zaborav, prenosi Goal.dnevnik.

Dok je svirala himna, on je lupkao po srcu i onda salutirao nacističkim pozdravom, a nedugo nakon toga Svjetska automobilistička federacija (FIA) poručila je da je pokrenuta službena istraga, dok je njegov tim "Ward Racing" odmah poručio da će mu raskinuti ugovor. 

To se i desilo danas kada je Artem otpušten je iz svoje ekipe.

U videoporuci koju je poslala Ruska automobilska federacija, Severjuhin se izvinio.

- Nije istina, nikada nisam podržavao naciste. Njihove zločine smatram jednim od najgorih zločina protiv čovječnosti. Spreman sam za kaznu, ali vjerujte mi da nije bilo namjere. Nije riječ o podržavanju nacizma ili rasizma, kazao je Artem i dodao da je samo slavio s publikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.