"SMANJI GAS"

Video / Pogledajte kako izgleda sudar s betonskim blokom pri brzini od 150 kilometara na sat

Prednji dio automobila se spljoštio i razletio na sitne komade, a ni od stražnjeg nije ostalo mnogo

Kao testni automobil poslužio je stari karavanski BMW serije 5. Printscreen

A. Č.

29.11.2022

Većina službenih "crash" testova na svijetu obavlja se pri brzinama između 50 i 70 kilometara na sat. 

Šteta na automobilu bude jako velika, pa je mnogima nad glavom upitnik kada shvate što bi se dogodilo kada bi automobil u čvrstu prepreku udario s mnogo većom brzinom. 

Francuski YouTube kanal Vilebrequin pokušao je ponuditi odgovor na to, tako da je napravio ekstreman test u kojem je bio cilj rabljeni automobil što većom brzinom zabiti u masivnu betonsku prepreku. Kako bi uspješno izveli taj test iznajmili su avionsku pistu, na koju su smjestili 72 betonska bloka. 

Time su napravili zid težine 86 tona, računajući da takav može izdržati nalet automobila pod punom brzinom, piše Autosport 24sata.


Kao testni automobil poslužio je stari karavanski BMW serije 5 s dizelskim motorom i prijeđenih 284.000 kilometara. Automobilom su upravljali daljinski, pomoću posebno ugrađenog sistema, te uz pomoć VR naočala. Cilj je bio zabiti se u betonski blok najvećom mogućom brzinom, između 150 do 200 kilometara na sat. No, ispostavilo se da je udarac od 150 kilometara na sat bio više nego dovoljan za zastrašujući sudar.

Prednji dio automobila se spljoštio i razletio na sitne komade, a ni od stražnjeg nije ostalo mnogo. Računa se da ni noviji automobili pri udarcu ovom brzinom ne bi prošli puno bolje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.