75. GODIŠNJICA

Porsche transformirao električni Volkswagen u moderni Renndienst kombi

Pouzdani kombiji sa zračnim hlađenjem su služili ne samo kao mobilne servisne stanice, već i kao improvizirani hoteli

Prvi Porsche Renndienst je korišten na trci Mille Miglia još 1954. godine. Porsche Netherlands, Porsche

Z. K.

4.3.2023

Renndienst kombi vozila, koja su bila dio Porscheovih trkačkih timova u prošlosti, dobijaju modernu reinkarnaciju baziranu na potpuno električnom Volkswagenu ID. Buzz.

Naime, u okviru proslave 75. godišnjice Porschea, Porsche Holland je kreirao osam primjeraka novog Renndiensta koji će biti izloženi u nizozemskim Porsche centrima. 

Očekivano, specijalne ID. Buzz jedinice su ofarbane u prepoznatljivu Burgundy Red boju, sa kontrastnom bijelom Porsche i Renndienst grafikom na vratima i zadnjim bočnim staklima, kao i njihovi prethodnici u vidu Volkswagena T1 i T2.

Svih osam vozila je bazirano na Volkswagenu ID. Buzz 1st Max koji pokreće elektromotor sa 150 kW/204 KS, uz baterije od 77 kWh. Nakon što neko vrijeme provede u salonima Porsche centara, ID. Buzz Renndienst će se koristiti kao šatl autobus i prisustvovat će događajima u promotivne svrhe.

Prvi Porsche Renndienst je korišten na trci Mille Miglia još 1954. godine, kao pomoćno vozilo. Baziran je na Volkswagenu T1, nudeći dovoljno prostora za alate i rezervne dijelove trkačkog tima. Brojni primjerci bazirani na Volkswagenovom Transporteru (T1 i T2) korišteni su između 50-ih i 70-ih, putujući stotinama hiljada kilometara od staze do staze.

Pouzdani kombiji sa zračnim hlađenjem su služili ne samo kao mobilne servisne stanice, već i kao improvizirani hoteli za inženjere i druge članove tima. Danas su neki od preživjelih Renndiensta izloženi u muzejima ili parkirani u garažama Porsche kolekcionara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.