NOVITETI

Hyundai ide korak dalje: Kona Electric veća i naprednija

Najprijatnije iznenađenje elektrifikacije automobila za „običnog“ čovjeka

Kona: Novi futuristički vanjski dizajn. Hyundai

N. D.

15.3.2023

Već u prvoj generaciji Hyundai električne varijante modela Kona postalo je jasno da je ovaj automobil najprijatnije iznenađenje elektrifikacije automobila za „običnog“ čovjeka. U tom stilu Hyundai ide dalje s novim modelom Kone Electric.

Osim novog futurističkog vanjskog dizajna, jedna od bitnih činjenica napretka leži u podatku da je ovaj automobil sada duži za 15 centimetara od prethodnika. To je, svakako, ostavilo mogućnost da, iako već prostrana, unutrašnjost bude još veća i komfornija.

Dvostruki ekran

Značajno je redizajniran i enterijer, u kojem sada dominiraju jednostavnost i minimalizam. Kabinom dominira novi horizontalni C-Pad s integriranim dvostrukim panoramskim ekranima od 12,3 inča, poput onih u novom BMW serije 7.

Nova Kona Electric može biti opremljena s dva paketa baterija, Standard i Long Range. Standard model posjeduje kapacitet baterije od 48,4 kWh, koji je dovoljan za 300 kilometara autonomije (fabrički 342 km).

Long Range model dolazi s baterijom od 65,4 kWh, koja omogućava domet od 490 kilometara, prema fabričkim WLTP standardima i mjerenjima.

Početkom ljeta

Standard Range model posjeduje električni motor na prednjoj osovini od 114,6 kW, odnosno 154 KS.

Long Range verzija je naprijed, također, opremljena pozicioniranim elektronskim motorom od 160 kW (214 KS), uz 225 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

U ponudi je i osporavani „i-Pedal“ režim vožnje, koji omogućava vožnju s jednom pedalom, te Smart Regenerative System, sa zadatkom da automatski određuje efikasnost regenerativnog kočenja na osnovu informacija stanja saobraćaja ispred vozila.


U unutrašnjosti dominiraju jednostavnost i minimalizam. Hyundai

Na tržištu se može očekivati početkom ljeta ove godine. Cijena je za oko 4.000 eura viša od prethodnog modela.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.