TROSTRUKI PRVAK F1

Legenda Formule 1 kažnjena s 950.000 dolara zbog rasističkih komentara

Bivši trostruki svjetski prvak u Formuli 1 Brazilac Nelson Pike je u intervjuu vrijeđao Luisa Hamiltona

Nelson Pike kažnjen zbog rasističkih komentara. AP

N. H.

25.3.2023

Bivši trostruki svjetski prvak u Formuli 1 Brazilac Nelson Pike (Piquet) mora platiti 950.000 dolara odštete zbog rasističkih i homofobnih komentara protiv vozača Mercedesa Luisa Hamiltona (Lewis), presudio je brazilski sud u petak.

Incident se desio u 2021.

Pike je kažnjen nakon što je u intervjuu u novembru 2021. godine upotrijebio rasnu uvredu govoreći o sedmostrukom svjetskom prvaku, komentarišući Hamiltonovu nesreću na Velikoj nagradi Velike Britanije s Maksom Ferstapenom (Max Verstappen).

U drugom isječku koji se kasnije pojavio, Pike je koristio rasistički i homofobni jezik protiv Hamiltona pri opisivanju situacije kada je Hamilton izgubio titulu svjetskog prvaka 2016. godine od timskog kolege Nike Rosberga (Nico). 

"Komentari pogrešno prevedeni"

Pike, čija je kćerka Keli (Kelly) Ferstapenova partnerka, kasnije se izvinio Britancu i rekao da su njegovi komentari pogrešno prevedeni.

Tužbu su protiv legendarnog Brazilca podigle četiri grupe za ljudska prava, uključujući i brazilski Nacionalni LGBT savez. 

Pike je tokom karijere tri puta bio svjetski prvak (1981, 1983, 1987), a ukupno je ostvario 23 pobjede u Svjetskom prvenstvu Formule 1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.