FORMULA 1

Nova pravila za Sprint: Odvaja se od utrka za Veliku nagradu

Sljedeće sedmice je na rasporedu Velika nagrada Azerbejdžana i vozit će se po novim pravilima

Formula 1: Nova pravila za Sprint utrke. AP

N. H.

21.4.2023

Sljedeće sedmice je na rasporedu četvrti trkački vikend u aktuelnoj sezoni Formule 1, a vozit će se u Azerbejdžanu i to po novim pravilima koja se odnose na Sprint.

Nova pravila

Promjene dolaze na zahtjev vozača, koji su tražili da se Sprint potpuno odvoji od utrke koja se vozi u nedjelju. Ranije je tokom trkačkog vikenda Sprint dug 100 kilometara služio za osvajanje određenog broja bodova, ali i za određivanje poretka na startu za samu utrku.

Prema novim pravilima, u petak će se voziti slobodni trening kao i obično, a poslužit će za uvježbavanje brzog kruga i postavke za utrku. Istog dana će biti održane kvalifikacije u tradicionalnom formatu iz tri dijela – Q1, Q2, Q3, a trajate će 18, 15, 12 minuta. Ove kvalifikacije će služiti za startni poredak za nedjeljnu utrku.

Sprint odvojen od ostatka vikenda

U subotu su na rasporedu kvalifikacije za Sprint, koje će također imati tri dijela, ali će trajati kraće. Sprint će se voziti nešto kasnije i sastojat će se od 15 krugova. Pobjednik Sprinta će dobiti 8 bodova, a svi ostali do osmog mjesta po jedan manje.

U narednu nedjelju će utrka za Veliku nagradu Azerbejdžana početi po rasporedu određenom u kvalifikacijama voženim u petak.

Ove sezone će se Sprint vikendi voziti u Azerbejdžan, Austriji, Belgiji, Kataru, Ostinu i Brazilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.