ODRŽAT ĆE SE 9. JUNA

Ovako izgleda staza na kojoj će voziti Dejvid Kultard u Sarajevu

Publika će imati priliku da stoji pored staze cijelom njenom dužinom, uključujući raskrsnice

Staza u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
N. H.

14.5.2024

Sarajevo će 9. juna biti domaćin velikog događaja Red Bull Showrun, a sada je poznato kako će zapravo izgledati staza kojom će juriti bolid Formule 1 i druga atraktivna vozila.

Kao što je već najavljeno, zvijezda cjelodnevnog događaja u glavnom gradu BiH bit će slavni britanski vozač Formule 1 Dejvid Kultard (David Coulthard), koji će stazom postavljenom na trasi od Marijinog Dvora do Tehničke škole i nazad pored Zemaljskog muzeja BIH voziti RB7, šampionski F1 bolid ekipe Red Bull Racing iz 2011. godine.

Padok će se nalaziti na parkingu pored tržnog centra Alta, odakle će RB7 izaći pred mnogobrojnu publiku i pojuriti sarajevskim asfaltom. Okretne stanice su predviđene na raskrsnicama koje će ujedno predstavljati dva kraja staze, a upravo na ovim lokacijama će Coulthard „zapaliti“ gume snažnog bolida i praviti „krofne“, što je neizostavni dio njegovog performansa. Također, ovom stazom će svoje drift automobile voziti i dvojac Red Bull Driftbrothers, dok će ona poslužiti i kao pozornica za virtuoza na motociklu Arunasa Gibiežu, koji će na istim raskrsnicama izvoditi najviše stuntova.

Red Bull Showrun će biti moguće posmatrati potpuno besplatno, a publika će imati priliku da stoji pored staze cijelom njenom dužinom, uključujući raskrsnice. Naravno, gradski saobraćaj će biti obustavljen na cijelom području održavanja Red Bull Showruna, a za vožnju će se koristiti alternativni pravci kretanja.

Neke od najboljih pozicija za praćenje, bit će zasigurno raskrsnice kod Alte i Tehničke škole, a oni koji žele osigurati neometan pogled na stazu i rezervisati svoje mjesto, mogu kupiti ulaznice za sjedeća mjesta u Fan Pit zoni, odnosno za tribine koje će biti postavljene na strani Zemaljskog muzeja BiH.

Red Bull Showrun je zamišljen kao cjelodnevni događaj s bogatim programom, tako da će publika osim posmatranja vožnje F1 bolida, drift automobila i motocikla, moći uživati i u muzičkim nastupima, kao i na partyjima.

Inače, u Sarajevu se 9. juna očekuje više od 50.000 ljudi, a za one koji tog dana ne budu u prilici da borave u glavnom gradu BiH, osiguran je direktan TV prijenos Red Bull Showruna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.