NJEMAČKA

Presuda u Kelnu: Ćatić osuđen i za doping i za napad

Odluka suda za mnoge je kontroverzna

Ćatić: Osuđen i za doping. Bild

Piše: N. D. / Avaz.ba

30.4.2020

Sud u Kelnu danas je donio presudu na suđenju bivšem petostrukom prvaku svijeta u boksu Adnanu Ćatiću. Prema toj presudi, 41-godišnjak će morati provesti tri godine u zatvoru. 

Nekadašnji višestruki svjetski prvak proglašen je krivim da je od 2008. do 2010. utajio skoro milion eura poreza, a s druge strane, oslobođen je optužbi za utaju poreza za 2011. i 2012. godinu.

Pored toga, Ćatić je osuđen i zbog kršenja antidoping-zakona i namjernog napada. U borbi za titulu protiv Fjedora Čudinova, navodi se da je 2016. dopingovan stanozololom. Budući da se borba odvijala u nezakonitim uvjetima, donesena je i presuda zbog nanošenja tjelesnih povreda. Ova presuda za mnoge je prilično kontroverzna s obzirom na to da nikada nije bilo jasno je li Ćatić zaista uzimao doping.


Ćatić: Već proveo osam mjeseci iza rešetaka. Bild

- Nemam riječi. Iznad svega, ne mogu shvatiti da je osuđen za doping. To je već zaustavljeno i nekoliko stručnjaka za doping to je opravdalo. Dopinga nije bilo - izjavio je nakon presude Ćatićev menadžer Roland Bebak.

I Tomas Puc (Thomas Putz), predsjednik Saveza njemačkih profesionalnih boksera, nije bio ništa manje začuđen.

- Šokiran sam. Ne bih očekivao takvu presudu. Prema mom mišljenju, navodi o dopingu posebno su neodrživi - naglasio je.

Ono što je sada, možda, bitno za Ćatića jeste potvrda da će, ukoliko ovakva presuda postane pravosnažna, kaznu odslužiti u zatvoru poluotvorenog tipa. Već je proveo osam mjeseci iza rešetaka, a imat će priliku da trenira pa bi ipak moglo doći do toliko željene borbe protiv Artura Abrahama (Arthur).

- Mislim da će doći do borbe - naglasio je Bebak.

Naravno, Ćatiću ostaje mogućnost žalbe na danas izrečenu presudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.