PROSLAVLJENI HRVAT

Malo je boraca kroz historiju tako "bombardovalo" protivnike: Pogledajte neke od najboljih borbi Cro Copa

Tada 21-godišnji Mirko upoznao je Japan sa svojim vještinama i mogućnostima, ali novi kik-bokserski nastup u Japanu čekao je sve do 1999. godine

Mirko je bio i ostao jedan od najboljih kik-boksera u historiji. AGENCIJE

M. K.

16.6.2022

Malo je boraca koji su uspjeli izgraditi legendarni status u dva različita borilačka sporta kao što je to uspjelo proslavljenom hrvatskom kik-bokseru, kasnije i MMA borcu, Mirku Cro Copu Filipoviću.

Penzionisani Hrvat 1996. godine stupio je na veliku scenu, porazivši Đeromea Le Banera (Jerome Le Banner) na K-1 Grand Prixu u Japanu. Tada 21-godišnji Mirko upoznao je Japan sa svojim vještinama i mogućnostima, ali novi kik-bokserski nastup u Japanu čekao je sve do 1999. godine.

Te godine padala su imena kao što su Bajk Bernardo (Mike Bernardo), Sem Greko (Sam Greco), Musaši (Musashi) i Jan Nortje između ostalih. Ernesto Host (Hoost) pokazao se nepremostivom preprekom u finalu K-1 Grand Prixa, podsjeća FightSite.hr.

U osmom mjesecu 2001. godine, Mirko je odradio svoj MMA debi, a njegova borilačka karijera narednih godina otišla je pretežno u tom smjeru. Ipak, stizao je Mirko kombinovati kik-boks još neko vrijeme, a svom rezimeu dodao je pobjede nad borcima poput Pitera Ertsa (Peter Aerts), Marka Hanta (Mark Hunt), Remija Bonjaskog (Remy Bonjaski), Boba Sepa (Sapp) itd.

Njegovi "kickovi", a naročito lijevi "high kick" koji je jedan od najkultnijih udaraca u tim sportovima, osvajali su japansku, ali i širu borilačku publiku. Sve to je Mirko jako dobro implementirao i u svojim MMA borbama, a usvajanjem hrvačkih i parteraških tehnika, ''Cro Cop'' se pretvorio u jednog od najubojitijih boraca na svijetu.

Posljednji MMA meč odradio je početkom 2019. godine, a pobjedom nad Rojem Nelsonom (Roy Nelson), zaključio je svoj niz od 10 uzastopnih pobjeda.

Što se kik-boksa tiče, posljednji nastup odradio je 2014. godine, a slavio je protiv Žarel Milera (Jarrell Miller). Uspio je Mirko 2013. godine osvojiti i K-1 Grand Prix koji se tada održao u Zagrebu, a time je okrunio i svoju kik-boksersku karijeru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.