ALARMANTNO

Maćehinski odnos države: Bh. karatisti ostali bez novčanih nagrada za ostvarene uspjehe

Gube sva prava zbog olimpijskog statusa

Asmer Šeta sa bh. karatistima. FACEBOOK

A. V.

21.7.2022

Bh. karatisti koji su osvojili medalje na EP i Mediteranskim igrama ostali su bez propisanih novčanih nagrada za ostvarene uspjehe iz razloga što karate više nije olimpijski sport.

Kako je otkrio karate trener Asmer Šeta, sportisti i treneri uskraćeni su za ukupni iznos nagrada od 49.500,00 KM, koliko bi dobili prema uredbi o nagrađivanju.

- Čitam danas spisak onih koji su dobili sredstva od FBiH i kolike iznose, te kako se krčmi novac građana FBiH i dobijam odluke Federalnog ministarstva kulture i sporta u kojima nam saopštavaju da sportisti koji su uzeli medalje u karateu na EP i Mediteranskim igrama i DP, neće dobiti novčane nagrade koje su propisane uredbom FBiH o nagrađivanju sportista jer više nismo Olimpijski sport.

Ovom diskriminatornom uredbom, gdje gubimo sva prava zbog olimpijskog statusa, što nije do nas, sportisti i treneri su uskraćeni za ukupni iznos nagrada od 49.500,00 KM, koliko bi dobili prema uredbi o nagrađivanju.

Do jučer smo primali nagrade i bili neko, od danas smo niko i kao da ne postojimo.

A L A R M A N T N O !!! Čitam danas spisak onih koji su dobili sredstva od FBiH i kolike iznose, te kako se krčmi novac...

Posted by Asmer Seta on Wednesday, July 20, 2022

Još jedan paradoks je taj da će jedan dio sportista koji je učestvovao na Mediteranskim igrama dobit nagrade, a drugi koji su nastupili sa njima rame uz rame i donijeli medalje neće dobiti ništa.

Sad se samo stavite u ulogu tih sportista koji su se nadali tim nagradama i planirali šta i kako dalje, a radi se o studentima koji imaju cca. 20 godina.

Čemu dalje da se nadaju, o čemu da misle kad vide odnos države i društva prema njihovim uspjesima. I ono malo njih koji uspiju uz velike napore da se probiju u sami vrh međunarodne scene, vlast im kaže "Laku noć".

Dobiješ "čestitku" za ostvarene rezultate u prilogu gdje kaže dobili ste 0 za vaše uspjehe. 10 godina i više rada jednako je 0.

Kad vidimo gdje sve ode taj novac, a najbolji predstavnici BiH nebitno u čemu se množe sa 0. Ne da boli, nego razdire - poručio je Šeta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.