HARIS BIBER

Bh. kickbokser ostvario 21. pobjedu u karijeri: Otkrio planove za ovu godinu

Osjećam se odlično, vratio sam se na pobjedničke staze, izjavio je Biber

Bh. kickbokser Haris Brko Biber. INSTAGRAM

A. O.

4.1.2023

Bh. kickbokser Haris Brko Biber (25) u Nizozemskoj je nedavno ostvario 21. pobjedu u 28. profesionalnoj borbi.

Naime, tom prilikom on je pobijedio Manuela Gomesa iz Dominikanske Republike. Pobjedu je doživio na WFL manifestaciji u Den Hagu (Haagu) i to jednoglasnom odlukom sudija. 

- Osjećam se odlično, vratio sam se na pobjedničke staze. Boksovao sam protiv Gomesa koji se pokazao kao odličan borac. Naša borba je proglašena najboljom borbom te večeri - rekao je 25-godišnji Sarajlija koji se dugo pripremao za ovaj meč i to s legendama kickboksa poput Alisteira Overema (Alistaira Overeema) i Erola Cimermana (Zimmermana).

On je dodao da mu je velika privilegija bila trenirati ali i boraviti na Tajlandu. Kaže kako mu je to veliko iskustvo.


- Imao sam čast biti dio kampa Overema (Overeema) koji se spremao za meč s Badr Harijem - rekao je on. 

Ističe da su njegovi snovi postali stvarnost kao i to da mu je mnogo značio kamp gdje je mnogo napredovao i naučio nove stvari, kako o borbi, tako i o samom životu.

Međutim, nije sve tako savršeno. Biber je doživio povredu noge nakon posljednje borbe.

Morao je pauzirati sa treninzima. 






Slomio prst noge

- Nažalost, tokom te borbe slomio sam prst noge. Povratkom u BiH, ustanovili su da je povreda ozbiljnija nego što sam mislio - kazao je.

U decembru je imao operaciju. Tada mu je ugrađen šaraf u prst koji će tu ostati do kraja života. 

- Mogu reći da sam sada građen i od čelika (smijeh, op. a.). Već 12 dana nakon operacije vratio sam se laganom treningu - kaže on. 

Istakao je da velika razlika između treninga u BiH i Nizozemskoj. 


Ogromna razlika

- Što se tiče treninga, ogromna je razlika prvobitno u samom kvantitetu. Svake sedmice se pojavljuju novi borci iz cijelog svijeta koji dolaze na pripreme i s kojima sparingujete i stičete nova iskustva - rekao je.

Dodaje da je najveća razlika u tome da su sparinzi jači nego same borbe. Svaki sparing je iz sve snage, bez milosti i ko preživi sparinge, u borbi mu je sve lakše, dodaje.

- Zbog povrede morao sam otkazati nekoliko zakazanih borbi. Nadam se da će uskoro biti sve u redu, te da ću se što prije vratiti još jači i spremniji u ring. Plan za 2023. godinu je odraditi što više borbi i uskoro potpisati za Glori (Glory) organizaciju. Boksovao sam protiv Džeja Overmera (Jaya) od kojeg sam izgubio prekidom od strane doktora, a on je već sada u Glori organizaciji ostvario tri pobjede zaredom i uskoro je izazivač za prvaka. Ono što sam pokazao u toj borbi je da sam sigurno na tom nivou i da moje vrijeme tek dolazi - izjavio je Biber.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.