PROFI BOKS

Država ga otjerala, bori se za titulu

Emil Markić u subotu ima meč u Londonu

Markić: Novo teško iskušenje za Mostarca. Instagram

26.1.2023

Meč između Artura Beterbieva i Dmitrija Bivola jedan je od najiščekivanijih u svijetu boksa, ali neporaženi Dagestanac čečenskih korijena prvo će morati preskočiti prepreku u vidu Entonija Jarda (Anthony Yarde). Meč će se održati u subotu u Londonu gdje će 38-godišnji Beterbiev (18-0, sve nokauti), braniti titule u poluteškoj kategoriji po WBC, IBF i WBO verzijama.

Mnogo više

Da nije kako jeste, taj spektakl koji će se održati pred hiljadama gledalaca, mogao bi nama u BiH značiti mnogo više.

U Londonu će u ring ući i Mostarac Emil Markić (33-3). On će se boriti za Interkontinentalni pojas, a protivnik će mu biti aktuelni prvak, Vili Hačinson (Willy Hutchinson, 15-1). Bit će to itekako teško iskušenje za Mostarca.

Ova najava bi svakom Bosancu, a možda i više Hercegovcu, izazvala gorčinu s obzirom na to da se radi o bokseru kojeg je, kao i u mnogim sferama bh. života, država otjerala da hljeb potraži negdje drugo.

Markić će u Londonu iza sebe imati Hrvatsku zastavu i niko mu ni riječ ne može prigovoriti. On je očigledan primjer dugogodišnje nebrige države za ono što nas može na kvalitetan način predstaviti u svijetu.

Jasan primjer

- Od 2003. godine sam u bh. boksu, a od grada, kantona, države nisam dobio ništa. Idem raditi u Švicarsku. Možda ostanem kratko, možda duže vrijeme. Odlučio sam da moram otići iz Mostara kako bi mogao uzdržavati svoju porodicu. Teško mi pada što u Mostaru ostavljam svoju ženu Iru i kćer Reu, i sigurno će mi puno nedostajati. Sada ću biti jedno vrijeme bez njih, pa ćemo vidjeti šta dalje. Nisam nikada razmišljao da odem iz Mostara. Volim ovaj kamen i krš i rado bih tu ostao živjeti. Ne bih nikada otišao da nisam na to primoran – izjavio je prije pet godina Markić.

Jasno, on se stalno vraća svom Mostaru, pa je između ostalog i ovog januara vrijedno trenirao u Bokserskom klubu Mostar, ali ga je BiH kao svog sportistu odavno izgubila.

Duga pauza

Markić je posljednji meč imao protiv Ahiles Čabe (Achilles) 2021. godine, kada je pobijedio nakon prekida borbe.

Nakon toga se okušao u boksu bez rukavica (Bare-knuckle boxingu), gdje je nokautirao Britanca Alberta Scampa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.