BORBA ZA WBA TITULU

Bliži se okršaj Usika i Duboe: Zakazana licitacija honorara, poznata je i potencijalna zamjena za izazivača

Oleksandr Usik i Daniel Duboa će se, prema svemu sudeći, ubrzo naći u bokserskom ringu i prirediti spektakl

Usik: Dobit će 75 posto ukupnog honorara. AP

N. H.

16.5.2023

S obzirom na to da se Tajson Fjuri (Tyson Fury) i Oleksandr Usik (Usyk) nisu uspjeli dogovoriti o uslovima za njihov međusobni okršaj, bokserima nije preostalo ništa drugo nego se okrenuti obaveznim izazivačima za titule koje drže.

Prema rotaciji za Usika sada je sljedeći Daniel Duboa (Dubois), a današnje vijesti su potvrdile da se na toj borbi uveliko radi.

Kako prenosi portal BoxingScene, WBA im je potvrdio da će se licitacija honorara za ovaj meč održati, što znači da je za očekivati da ćemo meč gledati nekad u skorijoj budućnosti. Licitacija honorara zakazana za 25. maj, dakle za manje od deset dana, u Hjustonu. 

Usik je trenutno vlasnik, između ostalih, i WBA „Super“ titule, dok je Duboa vlasnik WBA „Regular“ pojasa. Borbom će se titule ujediniti, ali je veliko pitanje hoće li se Duboa oporaviti od povrede koljena koju je povukao. Prema posljednjim informacijama, dobio je dopuštenje ljekara za nastup i da će se borba ipak održati kako je i planirano.

Također, poznato je da će Usik u ovoj borbi dobiti 75 posto ukupnog honorara od ovog meča. Na licitaciji honorara ćemo saznati ko će i gdje ponuditi najviše, tako da im je svima u interesu da se borba održi upravo tamo.  

Poznata je i potencijalna zamjena za izazivača Dubou. Naime, riječ je o Deonteju Vajlderu (Deontay Wilder), sjajnom bokseru teške kategorije s nevjerovatnom snagom udaraca. On je prethodne borbe imao s Fjurijem, koji ga je dva puta savladao. 

WBA je trenutno u kampanji smanjivanja broja titula. Spajanje pojasa Usika i Duboe je još jedan korak ka tom cilju, a očekuje se da će sekundarne titule ostati samo u nekoliko kategorija.

Sada još samo preostaje da se odredi datum nakon licitacije honorara i da će bez problema Usik i Duboa kročiti u ring i donijeti nam spektakl.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.