LEGENDARNI UKRAJINAC

"Avazov" vremeplov: Kako je bivši svjetski bokserski prvak Vladimir Kličko govorio za naš list

Naravno, znam za Marka (alijas Muamer Hukić), ali on prvo treba da pobijedi Povetkina, rekao je Kličko o šansama da se bori s Hukićem

Vladimir Kličko. AP

S. S.

20.5.2023

Bivši svjetski bokserski prvak Vladimir Kličko (Wladimir Klitschko) i njegova domovina Ukrajina nalaze se pod ruskom agresijom više od godinu dana.

Vladimir se po početku ruske agresije 24. februara 2022. priključio ukrajinskoj vojsci.

Za vrijeme bokserske karijere bio je neuništiv, a novinari "Dnevnog avaza" imali su priliku razgovarati s njim.

U nastavku vam donosimo tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 23. februara 2012. godine. Deset godina prije nego će buknuti rat u njegovoj domovini.

- U luksuznom biohotelu “Stanglwirt” usred prelijepog skijaškog centra u Tirolu ekipa “Dnevnog avaza” jučer je došla do dvojice u posljednjih deset godina najboljih boksera današnjice - braće Kličko.

U ovom kao iz bajke lijepom, a i veoma skupom hotelu Vitalij i Vladimir pripremaju se ovih dana za mečeve - dva šampionska okršaja u teškoj kategoriji u dvije sedmice. 

Kontroverzni meč 

Vitalij je, podsjetimo, u subotu na poene dobio Dereka Čisoru (Dereck Chisora) u meču koji će, prije svega, biti pamćen po incidentima koje je kontroverzni Englez izazivao u Minhenu. 

I dok je stariji brat Vitalij (40) zadržao šampionski pojas u WBC verziji, 35-godišnji Vladimir će 3. marta u Diseldorfu ukrstiti rukavice s Francuzom Žan-Markom Mormekom (Jean-Marc Mormeck), a ulog će biti titule u verzijama WBA, WBO, IBF i IBO.

Tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 23. februara 2012. godine. Avaz

Ovo je bila jedinstvena prilika da braća Kličko nakon osam godina skupa treniraju, izmjenjujući čak i svoje sparing -partnere. Prativši trening Vladimira, ostali smo zaprepašteni ovim divom. U pola sata u ringu su se izmijenila četvorica sparing-partnera. Svi su nakon po dvije runde izgledali kao nokautirani, dok se Kličko nije skoro ni oznojio.

Njegov ples oko protivnika podsjeća na velikog Muhameda Alija.

Pobijediti Mormeka

Kada smo mu poslije treninga prišli i rekli ko smo, pristao je na razgovor za “Dnevni avaz” iako intervju nije bio ranije najavljen.

Šta sada mislite o Dereku Čisori poslije onih skandala koje je pravio prije i poslije meča s Vašim bratom? Posebno mislim na to što Vas je popljuvao po licu vodom?

- Žalosno je vidjeti takvog boksera, koji na taj način prezentira ovaj sport. To nije primjer koji su gajili veliki svjetski bokseri. On je loš primjer za omladinu i za svoje ponašanje će snositi konsekvence.

To je nisko i treba se posve stopirati kako boks ne bi izgubio svoje dobro ime. Onakvo ponašanje ne smije se tolerirati.

Pripremate se za meč sa Mormekom 3.marta. Nadate li se pobjedi?

- Naravno, u to uopće ne sumnjam. U dobroj sam formi, osjećam se dobro kao nikada.

Huk mora poraziti Povetkina

Ove sedmice u Štutgartu borbu ima i Muamer Hukić, alijas Marko Huk (Marco Huck), protiv Aleksandra Povetkina. Želja mu je, a sve češće u medijima to i izjavljuje, da se bori i s braćom Kličko. Šta kažete na to? Ima li šansi?

- Naravno, znam za Marka, ali on prvo treba da pobijedi Povetkina. A poslije ćemo vidjeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.