UFC

Hamzat Čimaev prozvao Adesanju: Porazio bih ga bez bačenog udarca, ali je UFC strah toga

Dagestanski borac rođen u Švedskoj prozvao je prvaka srednje kategorije

Hamzat Čimaev: Prozvao Adesanju. Screenshot/Twitter

N. H.

25.5.2023

Švedski MMA borac Hamzat Čimaev (Khamzat Chimaev) željan je povratka u UFC oktagon. Čimaev se dosad uglavnom borio u kategoriji do 77 kilograma, ali će se on boriti u srednjoj kategoriji (do 84 kg) u nastavku karijere.

Šampion ove divizije je Israel Adesanja (Adesanya), Čimaev smatra da bi njihova eventualna borba bila „lak zalogaj“ za njega, ali da je rukovodstvo UFC-a izbjegava iz finansijskih razloga.

Adesanja je uspio pobijediti sva najveća imena srednje kategorije (Vitaker, Kosta, Vetori, Kenonir, Pereira), dok, s druge strane, svi govore o borbi Čimaeva i nekadašnjeg prvaka Kamaru Usmana u kategoriji do 77 kilograma. 

- Adesanji od protivnika niko nije ostao – samo ja. Ako govorimo o novcu ili ako pitate navijače, svi žele isto. Ja mu nisam povoljan protivnik. Svi znaju da bi izgubio titulu u meču sa mnom. Zbog toga UFC izbjegava tu borbu. UFC je sagradio Adesanju i ne žele da brzo izgubi. Možda im on donosi mnogo novca, ali i ja to radim – izjavio je Čimaev, pa dodao:

- Adesanja pobjeđuje udarače, a ja sam hrvač. Ipak, ja sam ubica i najveće ime u UFC koje nema pojas. Svi čekaju moje mečeve. Kada sam imao duel s Gilbertom Burnsom, svi su čekali našu borbu, iako nismo bili glavna borba događaja. Adesanju ću da završim, a da ga nijednom ne udarim i on će biti mrtav za UFC, a toga se svi plaše – kazao je Čimaev.

Adesanja je prvi put titulu UFC prvaka osvojio 2019. godine, a branio ju je pet puta. U MMA kavezu ima omjer od 24 pobjede i 2 poraza. Čimaev je neporažen u profesionalnim MMA borbama – zabilježio je 12 pobjeda, a od dolaska u UFC je na skoru 6-0.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.