ŠIBENKA

Najkontroverznija utakmica u historiji košarke na Balkanu: Bosna je vodila, a loptu je uzeo Dražen Petrović...

Basketbal.hr

9.4.2018

Na današnji dan prije tačno 35 godina odigrana je najslavnija, najkontroverznija i najtragičnija utakmica u historiji ovog sporta na ovim prostorima.

Bila je to majstorica doigravanja košarkaškog prvenstva Jugoslavije u kojoj je Dražen Petrović, nakon navodnog prekršaja dosuđenog u posljednjoj sekundi, pogodio oba slobodna bacanja i poraz svog kluba 81:82 pretvorio u pobjedu 83:82.

Međutim, ono zbog čega se ta utakmica smatra najkontroverznijom u historiji YU košarke dogodilo se sekundu prije nego li je sudija Ilija Matijević dosudio, vrijeme će pokazati, fantomski faul Sabita Hadžića na Draženu.

Zadnja sekunda te utakmice i koševi koje je Dražen Petrović postigao bili su uvod u nezapamćenu sportsku dramu koja u temeljima uzdrmala bivšu Jugoslaviju jer je izašla izvan okvira sporta i postala prvorazredni politički problem.

Pobjedom protiv moćne Bosne košarkaši male Šibenke donijeli su svom gradu prvu titulu državnog prvaka u njegovoj historiji. Noć nakon utakmice protekla je u neviđenom slavlju, ali je iduće jutro donijelo teško razočaranje. Košarkaški savez Jugoslavije poništio je utakmicu, Šibenka je dekretom samog političkog vrha ostala bez naslova prvaka, a mudraci iz KSJ-a donijeli su odluku da se utakmica poništi te da se nova odigra na neutralnom terenu u Novom Sadu.

Uz to, sudija Ilija Matijević doživotno je izbačen iz košarke, a KSJ je suspendirao i dvoranu na Baldekinu. Bilo je to prvi put u historiji da je jedna momčad primila medalje, u ruke dobila pehar, a onda preko noći ostala bez svega.

Šta se zapravo dogodilo?

Šibenka je u finalu imala prednost domaćeg terena jer je ligaški dio bila ispred jake Bosne. Prvu utakmicu u Šibeniku pobijedili su narančasti, drugu u Sarajevu Studenti. Majstorica na Baldekinu davala je novog prvaka. Bosna je puno bolje ušla u utakmicu, Sarajlije su imale i po 15 koševa razlike, ali malo po malo minutu po minutu, Dražen i društvo grickali su prednost. A onda zadnjih nekoliko sekundi i prava drama.

Bosna je imala 82:81, ali zadnji napad imala je domaća momčad. Ostalo je svega sekundu vremena do kraja. Dražen prima loptu, otvara si prostor za šut, ali lopta ne dolazi ni do obruča. Vrijeme je isteklo. Bosna je prvak. Ili ne? Matijević sudi faul Hadžića na Draženu. Igrači Bosne i njihov trener Svetislav Pešić burno protestiraju, ali Matijević je svoje rekao. Utakmica će biti gotova onog trenutka kad 18-godišnji Dražen (koji je do tada ubacio 37 poena, a u to vrijeme nije bilo trica) izvede dva slobodna bacanja. Veliki je pritisak bio na šibenskom tinejdžeru. Navodno, čak je i trener Šibenke Vlado Đurović molio Dražena da promašio jedno bacanje i da utakmica ode u produžetak, pretpostavljajući da bi se nešto neviđeno moglo dogoditi. Dražen je uzeo loptu, mirno je ubacio oba bacanja i slavlje je počelo.

Vasil Tupurkovski, predsjednik Košarkaškog saveza, dijeli zlatne medalje prvacima, a Šibenkin kapiten Željko Marelja podiže pehar. Slavlje se preselilo u grad, a nekoliko hiljada Šibenčana došlo je pozdravite prvake ispred Gradske vijećnice.

Šibenčani su otišli spavati kao prvaci, a još mamurne, probudila ih je šokantna vijest. Igrat će se nova utakmica u Novom Sadu. Dražen, premda dijete još, odmah je odlučio.

''Ako želite, vi idite igrati. Ja neću i svoju medalju neću dati nikome'', svoje je kazao Mozart, a s tom su se odlukom složili i ostali Šibenčani. Kako Šibenka nije došla u Novi Sad, Bosna je postala prvak.

Svetislav Pešić, danas trener Barcelone i čovjek koji je zlatnu generaciju iz Bormija 1987. odveo do svjetskog trona, tada je bio trener Bosne. 35 godina kasnije, Pešić se prisjeća utakmice na Baldekinu.

''Niko nije sretan kada se utakmica završi na takav način. Niti ja, niti Vlada Đurović koji je tada trenirao Šibenku, niti navijači jednog i drugog kluba. Međutim, šta se tog dana dogodilo u Šibeniku? Utakmica je završena, sudija Ilija Matijević je označio kraj i to pokazao kod zapisničkog stola. I to vrlo autoritativno. Tu je na njega izvršen pritisak da je bio faul na Draženu Petroviću. No, nije poenta je li bio prekršaj ili ne, već je li isteklo vrijeme. Dobro, recimo da je prekršaj Sabita Hadžića i bio, ali ako i jest, bio je nakon isteka vremena. Nikada se do tada nije dogodilo da se odsvira kraj utakmice, a onda promijeni odluka i donese nova koja je izravno uticala na rezultat i ime prvaka'', kazao je Pešić za portal Basketbal.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.