KOŠARKA

Musa: U noći NBA drafta porodica će biti sa mnom u Americi

Avaz Sport

4.6.2018

Ljeto pred nama bit će veoma vruće kada je u pitanju bosanskohercegovačka košarka.

Ne odnosi se to samo na našu seniorsku reprezentaciju, koju uskoro očekuju dva odlučujuća susreta u borbi za plasman u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019., nego i zbog činjenice da se naša najveća nada sprema za izazov karijere.

Džanan Musa još je prije nekoliko mjeseci izjavio da je spreman za odlazak u NBA ligu, a konkretni detalji o mogućem angažmanu u Sjedinjenim Američkim Državama trebali bi se znati već do kraja ovog mjeseca.

S Džananom smo razgovarali uoči sinoćnjeg, četvrtog meča finala plej-ofa za prvaka Hrvatske, u kojem je njegova Cedevita igrala protiv Cibone i trećom pobjedom odbranila naslov prvaka...

Titula kao teret 

- Sigurno da sam kao dijete sanjao o NBA ligi, kao i svaki košarkaš na svijetu. Nakon osvajanja Evropskog kadetskog prvenstva prije tri godine stavio se nepotrebni teret na cijelu priču, ali sve ide u dobrom smjeru.

Trenutno čekam rasplet situacije u klubu i datum završetka sezone. Već znam nekoliko “workout” programa na kojim ću biti u Americi - kaže Džanan (19) na početku razgovora za naš list.

Šta očekujete od drafta, je li Vam bitna pozicija ili klub koji će Vas izabrati, preferirate li neke ekipe više od drugih? 

- Iskreno, smatram da su minute najvažnije. Također, i dobra pozicija veoma je bitna. Ako se poklope te dvije stvari, bit ću veoma sretan.

Je li tačno da će i porodica biti uz vas u Americi, na dan drafta, 21. juna u Njujorku?

- Da, tačno je, u planu je da budu sa mnom u noći drafta u Americi.

Kada je u pitanju naredna sezona, kakav je plan, da li u slučaju izbora na draftu sigurno odlazite u Ameriku, razmišljate li uopće o eventualnom ostanku u Cedeviti ili nekom drugom evropskom klubu? 

- Teško je sad nešto reći sa sigurnošću. Te ću informacije znati nakon samog drafta i, nadam se, donijeti pravu odluku u koordinaciji sa svojim timom.

Iza Vas je, barem individualno, veoma uspješna sezona - najbolji mladi igrač Eurokupa i regionalne ABA lige, član idealne petorke ABA lige... jeste li ste zadovoljni sezonom? 

- Volio bih da je tim izborio Euroligu i nagrade bih mijenjao za to. Tim stavljam ispred svojih uspjeha i stava sam da uvijek može bolje.

Na klupskom planu, Cedevita, objektivno, nije ispunila očekivanja, pogotovo u ABA ligi. Šta je razlog tome, prema Vašem mišljenju?

Bez odgovora

- Dugo sam razmišljao o tome i nisam uspio naći odgovor. Imamo dobar tim, ali je nešto u datom trenutku nedostajalo. Nažalost, očekivanja nisu ispunjena.

Hrvatski mediji otvoreno su pisali o tome da trener Jurij Zdovc guši Vaš talent, iako ste, praktično, trebali biti projekt zagrebačkog kluba?

- Trener je zadužen za sve odluke. Mi igrači se puno i ne pitamo, osim što se trebamo nametnuti radom. Ne volim komentirati te stvari.

Nagađa se da bi Cedevita mogla dobiti veliko obeštećenje u slučaju Vašeg odlaska u NBA? 

- To su određene stavke ugovora koje su normalne u profesionalnom sportu, pa tako i u mom slučaju.

S obzirom na to da Vas nakon naporne sezone očekuju obaveze u Americi zbog kojih nećete biti s reprezentacijom BiH na početku priprema sredinom juna, šta možemo očekivati od Vas u predstojećim kvalifikacijskim mečevima?

- Iskreno, toliko mnogo je obaveza ispred mene da sam posložio stvari onako kako dolaze.  U kontaktu sam sa selektorom Duškom Vujoševićem i smatram ga pravim mentorom. Zahvalan sam mu što mi pruža svu podršku. Njegovi savjeti su privilegija. Sigurno da ćemo posložiti stvari onako kako treba. Barem smo to dokazali do sada.

Bilo je ružnih situacija

Koliko su tačne špekulacije o tome da klub baš i nije stao uz Vas, od tretmana kod trenera, pa do toga kada su vas vrijeđali u pojedinim dvoranama ili kada su sudije trenirale strogoću na Vama? 

- Klub kao klub pružio mi je sve uvjete za razvoj i napredak, mislim da je infrastruktura jedna od najboljih u Evropi.  Bilo je ružnih situacija gdje smo interno razgovarali o tome ja i ljudi iz kluba.  Suigrači su mi uvijek bili podrška. Nekad je o svim tim temama i teško razgovarati.

U igri i ’Jastrebovi’

Najnovije prognoze američkih eksperata kažu da bi Musa mogao biti izabran na 19. poziciji prvog kruga NBA drafta, i to kao izbor Atlanta hoksa.  Džanan je predstavljen kao igrač koji ima potencijal da bude kvalitetan strijelac u NBA i da bi to trebalo biti dovoljno da se jedna od ekipa odluči za Musu (206 centimetara), koji pokriva pozicije beka i krila. 

U tom kontekstu, posebno se spominju “Jastrebovi” iz Atlante koji imaju čak tri prava izbora u prvoj rundi, a jednim od njih mogli bi izabrati i našeg košarkaša.  U dvije runde drafta bit će izabrano ukupno 60 košarkaša, s tim da izbor u prvoj rundi, među 30, znači i garantirani višegodišnji ugovor u NBA ligi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.