KOŠARKA

Gordić je dobio donaciju i njegova kuća će biti obnovljena!

Gordić: Nije se odazvao selektoru

Piše: Avaz Sport

29.6.2018

Pomalo su začuđujuće djelovale riječi selektora Duška Vujoševića da se Nemanja Gordić nije odazvao pozivu u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, jer nisu ispunjena obećanja o obnovi njegove kuće u Mostaru?!

- Imao je obećanje iz ovih fondova za srušene kuće u ratu da će on dobiti dio da se obnovi njegova kuća, da će Savez napraviti urgenciju. Napravljen je i predugovor, trebalo je da se počne s radovima, ali to nikad nije riješeno - rekao je Vujošević na pres-konferenciji uoči susreta s Francuskom u Tuzli.

Sama činjenica da se reprezentativni nastupi dovode u vezu ili uvjetuju ovakvim stvarima, zaista zvuči porazno, ali nas je u ovom momentu zanimalo nešto drugo - ko je i šta obećao iskusnom beku, inače aktuelnom igraču crnogorske Budućnosti, i jesu li ta obećanja realizirana.

- Žao mi je što je do ovog slučaja uopće i došlo i veoma sam razočaran ako je zaista ovo razlog Gordićevog neodazivanja u reprezentaciju, jer ne postoji nikakva krivica Saveza.

Stigao dopis

Što se tiče spomenute kuće i obećanja, uz veliku dozu poštovanja prema Nemanji, kao odličnoj osobi i igraču koji je više od deceniju u dresu BiH, u kojem je igrao i povrijeđen i doživljavao povrede, moram konstatirati da, nažalost, u ovom slučaju nema pravo - kaže Mirsad Đonlagić, član Organizacijskog odbora utakmice u Tuzli i jedan od pokretača Košarkaškog saveza BiH.

Đonlagić: Ništa nismo obećali

Iznosi potom Đonlagić konkretne podatke koji govore da je spomenuta kuća već u procesu obnove.

Naime, prema njegovim riječima, u Savez je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica dostavljen dopis u kojem se navodi da je 17. maja 2018. godine potpisan ugovor s Vukašinom Gordićem, Nemanjinim ocem, o obnovi stambenog objekta u Mostaru po principu “ključ u ruke” - potpuna obnova sa preuzetom obavezom izvršenja građevinskih radova.

Ispunio uvjete 

Dodaje se da je 22. juna zaduženi izvođač građevinskih radova, u prisustvu Nemanjinih roditelja, uveden u posao, čime je preuzeo obavezu izvođenja radova, koji će uskoro početi u skladu s ugovorom utvrđenim obavezama.

Naglašeno je da je Vukašin Gordić navedenu donaciju dobio, jer je u aplikaciji ispunio sve potrebne uvjete.

A što se tiče uloge KSBiH, Đonlagić kaže da su zvaničnici Saveza, u dogovoru s Gordićem, osigurali samo komunikaciju s nadležnim strukturama.

- Niti smo davali, niti preuzimali bilo kakve obaveze ili garancije materijalne ili neke druge prirode, niti smo na bilo koji drugi način favorizirali nekoga nauštrb nekoga drugog.

Ugovor o donaciji: Potpisan 17. maja ove godine

Naše je bilo da pomognemo našem dugogodišnjem reprezentativcu da se ostvari kontakt i razmotri aplikacija i da asistiramo, ako možemo, kod prikupljanja neophodne dokumentacije - rekao je Đonlagić.

Mrlja na karijeru

Vujošević je na spomenutoj konferenciji naveo da mu je i sam Gordić rekao da zna da odluka da se ne odazove reprezentaciji “nije fer prema ekipi i njemu, kao selektoru”.

- Zašto to radiš ako nije fer, jesi li ti građevinski radnik ili košarkaš?

Imao je sjajnu karijeru u reprezentaciji, rekao sam mu da razmisli o svemu kako i šta, jer ovo nije najbolji način da se možda i završi karijera - rekao je Vujošević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.