KOŠARKA

Kvalifikacije za SP: I pored teškog poraza od Francuske, BiH ide u naredni krug kvalifikacija

Detalj s večerašnje utakmice ( A. Bajrić)

Avaz Sport

29.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Tuzli deklasirana je od Francuske rezultatom 102:52   u okviru kvalifikacija za SP. 

Ipak i pored poraza od Francuske, izabranici Duška Ivanovića su se plasirali u narednu rundu kvalifikacija koje počinju u septembru, zahvaljujući pobjedi Rusije u Belgiji rezultatom 84:66.

Treba naglasiti kako će naš nacionalni tim u septembru biti jači i za Jusufa Nurkića, Džanana Musu, Nemanju Gordića i ostale koji nisu mogli nastupiti u ovom kvalifikacionom ciklusu.  

Kada je u pitanju susret u Mejdanu, reprezentacija BiH, koja je inače, bila desetkovana zbog odsustva velikog broja standardnih reprezentativaca, nije mogla pružiti značajniji otpor snažnijoj francuskoj selekciji, koja je dominirala u svim segmentima igre.

Francuzi, koji nakon četiri kola imaju maksimalan učinak, od početka su nametnuli svoj tempo i sigurnom igrom pod košem, gdje je dominirao Rudi Gober iz napada u napad povećavali prednost.

Već na poluvremenu gosti su vodi 44:22 i bilo je svima jasno da će izabranici Duška Ivanovića zabilježiti poraz.

U nastavku utakmice prednost je rasla iz napada u napad, da bi na kraju završilo 102:52.

Najefikasniji u našem timu bio je Vrabac sa 10 poena, dok je kod Francuske najbolji bio Gober sa 16 ubačaja.

Naredni meč igramo u ponedjeljak protiv Belgije u gostima.


IV ČETVRTINA

Počeo je posljednji period u utakmici. Francuska i dalje nastavlja da dominira i trenutno vodi rezultatom 88:42. Vrabac sada mini serijom smanjuje prednost i sada je 88:46. Lijepim akcijama i košarkaši Francuske dobili su aplauze korektne publike u Tuzli.  Lazić sada pogađa i trenutno je 48:91. Kraj utakmice. Francuska je slavila rezultatom 102:52.

III ČETVRTINA

Počelo je drugo poluvrijeme i novom serijom Francuske. Sada je 51:22. Izabranicima Duška Vujoševića prijeti katastrofa. Prvi poeni u trećem periodu za naš tim postiže Alaibegović i to je bila prva trojka na meču za našu selekciju. De Kolo uzvraća trojkom i sada je 54:25. Prednost Francuske raste iz napada u napad. Trenutni rezultat je 61:27. Potpuna dominacija Gobera pod košem našeg tima. Heurtel pogađa sada novu trojku za Francusku koja vodi 68:27.

Završena je treća četvrtina utakmice u Mejdanu. Francuska pred ubjedljivom pobjedom,

II ČETVRTINA

Počela je druga četvrtina, ali obje selekcije su napravile greške na startu drugog perioda. Ipak De Kolo prekida niz bez poena i pogađa za 26:12.  Novi poeni za Francusku koja sad ima +13 i vodi 28:15. Dominacija Francuske u ovim trenucima. Sada je Fal pogodio.  Atić zakucava za naš 17 poen. Serija La Komba. Francuska vodi 34:17. Porier ponovo pogađa. Prednost Francuske iz napada u napad raste. Diao pogađa ponovo za + 20. Furnier postiže 40 koš za Francusku na večerašnjoj utakmici za ubjedljivih 40:18.  Prelijepa akcija francuske selekcije. Kraj prvog poluvremena, a gosti vode 44:22.

I ČETVRTINA

Počela je utakmica u Mejdanu. Odmah na početku Batum trojkom donosi Francuskoj prednost od 3:0. Ipak veoma brzo Gegić postiže prve poene za našu selekciju. Početak susreta protiče u duelu Gegić-Batum. Nakon nekoliko minuta bez poena, Gober sa linije slobodnih bacanja pogađa oba puta za vodstvo od 7:4. Gosti su čini se ušli u seriju, jer je sada Furnier pogodio trojku. Sve poene u početku meča za naš tim postigao je Gegić.

Rudi Gober postiže nove poene sa linije slobodnih bacanja. Francuska vodi 12:6. Furnier ponovo siguran sa linije za slobodna bacanja. Francuska vodi 15:6. Uslijedila je još jedna tehnička greška naših tenisera i nakon kontre Dijao pogađa za 17:6. Time out zatražio je Duško Vujošević.

Durmo prekida seriju Francuske i pogađa za smanjenje prednosti od 17:8. De Kolo ponovo pogađa za 19:8. Francusski reprezentativci ponovo kažnjavaju naše greške i vode 21:10. Sjajna akcija naših košarkaša, a Vrabac efektno završava zakucavanjem. Sada je 21:12 za goste.

Završena prva četvrtina vodstvom Francuske 23:12.


Najbolji košarkaši BiH večeras igraju utakmicu petog kola grupe E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se odigrati u Kini naredne godine.

Protivnik našoj selekciji jeste Francuska, koja je u Tuzlu došla u najjačem sastavu.

Nekih pola sata prije početka utakmice, atmosfera u Mejdanu je odlična, a tribine su ispunjene do posljednjeg mjesta.

Iako smo izuzetno oslabljeni neigranjem nekoliko standardnih igrača poput Džanana Muse, Nemanje Gordića i Jusufa Nurkića, to nije obeshrabrilo naše navijače da selekciju Francuske dočekaju u punoj dvorani.

Podsjećamo, nakon četiri utakmice Francuska je vodeća sa isto toliko pobjeda.

Sastavi:

BiH: Elmedin Kikanović, Markus Lončar, Amar Alibegović, Darko Talić, Edin Atić, Adin Vrabac, Amar Gegić, Almir Hasandić, Aleksandar Lazić, Ibrahim Durmo, Nedžad Muratović i Marko Rikalo.

Francuska: Thomas Heurtel, Andrew Albicy, Nando De Colo, Fabien Causeur, Paul Lacombe, Nicolas Batum, Evan Fournier, Boris Diaw, Alain Koffi, Rudy Gobert, Vincent Poirier i Moustapha Fall.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.