KOŠARKA

Bukva: Poslali smo dodatnu potvrdu Crnatku, očekujemo vize za košarkaše Kosova

Bukva: EP za kadete počinje danas u Sarajevu

Avaz Sport

9.8.2018

Potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH Sejo Bukva kazao je da su Ministarstvu vanjskih poslova BiH poslali dodatnu potvrdu za nastup mladih košarkaša Kosova te da su vize gotove, ali da se čeka saglasnost ministra.

Evropsko prvenstvo za košarkaše do 16 godina u diviziji B počinje danas u Sarajevu.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je ponovo dobio povjerenje Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) da organizira jedno evropsko takmičenje, međutim, pojavili su se veliki problemi s vizama za selekciju Kosova koja bi danas trebala igrati prvu utakmicu na takmičenju upravo protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Problem se pojavio na relaciji Košarkaški savez BiH – Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno, kako pojedini mediji javljaju, ministar Igor Crnadak nije dao saglasnost za izdavanje viza reprezentaciju Kosova u Skoplju te je zahtijevao dodatni dokument od KSBiH u kojem Savez preuzima punu odgovornost za navedeno takmičenje.

Kako je Feni kazao potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH Sejo Bukva, vize za kosovsku reprezentaciju su spremne u Skoplju i samo se čeka da ministar Igor Crnadak da saglasnost za vize, a Košarkaški savez je, prema njegovim uputama, poslao potvrdu da u potpunosti stoji iza takmičenja i organizacije EP-a.

- Ministar Crnadak je izjavio da traži dodatnu suglasnost da je Savez organizator i da stoji iza takmičenja. Savez je prije godinu postigao s FIBA-om ugovor o organizaciji Evropskog prvenstva i već tada je preuzeo sve obaveze. Poslali smo sve što je bilo potrebno za izdavanje viza Ministarstvu civilnih poslova BiH, ministar je potpisao i proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova, a na osnovu toga su vize rađene. Nakon što su vize završene, trebala je još samo saglasnost ministra Crnatka da se vize puste, a sada smo poslali i taj dodatni dokument i očekujemo svakog momenta da će vize biti puštene - izjavio je Bukva.

Ističe da ekipa Kosova čeka spremna da doputuje u Sarajevo te da postoji mogućnost da utakmice koje zbog kašnjenja ne odigra u zakazanim terminima, odigra u slobodnim danima takmičenja.

- Žao mi je i krivo da djecu od 16 godina gledamo po krvnim zrncima i da se politika miješa u sport i Evropsko prvenstvo. Neshvatljivo mi je to kao sportisti, nikada mi neće biti jasno i nikada to neću podržati - rekao je potpredsjednik KSBiH.

Dodaje da je svima u interesu da reprezentacija Kosova doputuje u Sarajevo, počevši od KSBiH, pa sve do FIBA-e.

- FIBA će se strpjeti, neće praviti problem zbog eventualnog kašnjenja reprezentacije Kosova, koja svoje utakmice može odigrati u slobodne dane. Očekujemo svaki tren da Kosovo dobije saglasnost za vize, a Ambasada u Skoplju je spremna da ih odmah izda. Apeliram na ministra Crnatka da pomogne toj djeci da dođu u Sarajevo i ne uskrati im dječački san da učestvuju na Evropskom prvenstvu - zaključio je Bukva.

Na EP-u u Sarajevu od 9. do 18. avgusta će učestvovati 24 reprezentacije, a BiH i Kosovo nastupaju u grupi D zajedno sa selekcijama Ukrajine, Bjelorusije, Češke i Švicarske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.