KOŠARKA

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova: Predstavnici Republike Srpske u KSBiH protiv učešća Kosova na EP-u!

Ne postoji jedinstven stav u KSBiH

Avaz Sport

9.8.2018

Povodom neizdavanja viza reprezentaciji Kosova za nastup na Evropskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu, saopćenjem se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH koje naglašava da unutar Košarkaškog saveza BiH ne postoji saglasnost o učešću Kosova na EP-u.

- U vezi sa člancima objavljenim u pojedinim medijima i izjavama pojedinih predstavnika Košarkaškog saveza BiH, Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine želi da obavijesti javnost da je zahtjev Košarkaškog saveza BiH kojim je traženo izdavanje viza za članove Selekcije Kosova*, Ministarstvu inostranih poslova BiH dostavljen u poslijepodnevnim satima dana 07.08.2018. godine, uz informaciju da je dolazak Selekcije Kosova* planiran za 08.08.2018. godine, što upućuje na očiglednu neblagovremenost predmetnog zahtjeva.

Budući da važeći podzakonski akti predviđaju da Ministarstvo odgovore na zahtjeve za izdavanje viza daje u roku od 3 (tri) dana, zahtjevi koji su zaprimljeni u poslijepodnevnim satima dana 07.08.2018. godine još uvijek se nalaze u postupku razmatranja.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je dana 09.08.2018. godine dobilo dodatno izjašnjenje Košarkaškog saveza BiH, iz čijeg konteksta proizlazi da unutar Saveza ne postoji saglasnost o učešću selekcije Kosova* na predmetnom prvenstvu, što je potvrđeno i u neposrednim razgovorima obavljenim sa pojedinim članovima najvišeg tijela Košarkaškog saveza BiH i Košarkaškog saveza Republike Srpske. U pomenutim razgovorima, izraženo je direktno protivljenje predstavnika Republike Srpske učešću selekcije Kosova* na aktuelnom Evropskom prvenstvu u košarci koje se održava u Sarajevu.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je stanovišta da unapređenje sportske saradnje na unutrašnjem, regionalnom i međunarodnom nivou predstavlja nemjerljivu korist za razvoj sporta i opšte unapređenje života mladih, dokaz čega je bilo i nedavno omogućavanje učešća odbojkaške selekcije Kosova* na Balkanskom odbojkaškom prvenstvu održanom u Bijeljini, kom prilikom je, uz saglasnost Odbojkaškog saveza BiH, Ministarstvo inostranih poslova BiH u predviđenim rokovima izdalo potrebne vize svim učesnicima takmičenja.

Međutim, nepostojanje jedinstvenog stava unutar Košarkaškog saveza BiH u pogledu organizacije takmičenja i učešća selekcije Kosova* na istom, dovodi do prenosa potencijalne odgovornosti i ustanovljenja obaveze arbitriranja na stranu Ministarstva inostranih poslova BiH, koje nije i ne smije biti odgovorno za bilo kakve nesuglasice unutar sportskih udruženja u BiH - navedeno je u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.