KOŠARKA

Jusuf Nurkić: Repeša nam je dao novu dimenziju

Repeša nam je donio novu dimenziju

Nurkić: U dobroj formi. Arhiv

Piše: E.J.

7.9.2018

Jusuf Nurkić došao je na pripreme košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine kao najskuplji bosanskohercegovački sportista.

Njegov 48 miliona dolara vrijedan novi četverogodišnji ugovor s Portland trejl blejzersima dovoljno govori o tome koliko je Jusuf bitan Blejzersima, čiji je prvi centar, vodeći skakač i bloker, treći strijelac iz prošle sezone...

Ništa manja očekivanja nisu ni u dresu "Zmajeva", koje će predvoditi u dva možda i ključna kvalifikacijska meča u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Jusuf je na pripreme u Sarajevo stigao u dobroj formi, s treninzima nije prestajao ni u ljetnoj pauzi...

Odlična atmosfera 

- Super se osjećam, raduje me i atmosfera u ekipi. Mnogo je mladih momaka koji odlično rade, vidi se da su željni i rada i dokazivanja. Nadam se da ćemo se uskoro kompletirati i u kvalifikacije ući u što jačem sastavu - kaže Nurkić kojeg je, kao i ostale igrače, na pripremama dočekala velika promjena.

Na mjestu selektora više nije Duško Vujošević, koji je zbog bolesti odstupio s kormila "Zmajeva", već je na ovu poziciju imenovan Jasmin Repeša.

Nurkić je poželio brzo ozdravljenje Vujoševiću, a potom komentirao i dolazak također uglednog stručnjaka kojeg poznaje još iz dana dok mu je bio trener u zagrebačkoj Cedeviti, iz koje se Jusuf prije četiri godine i otisnuo u NBA ligu.

- Repeša je vrhunski trener, tu nema nikakve dileme. Ranije smo sarađivali, dobro se poznajemo, uvjeren sam da će on našoj ekipi donijeti novu dimenziju. Zna šta želi, a svi igrači koji su tu od njega mogu mnogo naučiti - kaže 24-godišnjak iz Živinica.

Nezgodni Finci 

Prvu utakmicu "Zmajevi" će odigrati 13. septembra u Finskoj, gdje nas čeka nimalo naivni domaćin prije duela s Češkom u Sarajevu tri dana kasnije. I Jusuf je, kao i svi u našem taboru, fokusiran na gostovanje u Finskoj.

- Veoma su opasna selekcija, imaju nezgodan stil igre. Šuterski su veoma jaki, ko im upadne u "mašinu" obično se loše provede. No, na nama je da učinimo sve što možemo da postignemo rezultat koji bi nas zadržao u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo - kaže Nurkić, koji se osvrnuo i na veoma težak položaj košarke, ali i sporta općenito u BiH.

- Navijači uvijek imaju velika očekivanja, što nije loše, ali moramo biti realni. Teško će se postići rezultate kakvi se očekuju ako nemaš ni minimalne uvjete.

Ljudi koji su tu daju sve od sebe, ali poticaj mora doći i od države - rekao je Nurkić.

 Našao mjesto u Portlandu 

Nurkić je u julu dobio status slobodnog igrača u najjačoj svjetskoj ligi, no neizvjesnost vezana za nastavak karijere nije dugo trajala. Veoma brzo je postigao dogovor o ostanku u Oregonu, u ekipi bivših NBA prvaka.

- Osjetila se neka energija, neka prijatna nervoza, šta će se desiti kad sam postao slobodan igrač. Ipak, neke velike dileme nije bilo, ostao sam u Portlandu u kojem sam se pronašao, gdje sam odlično primljen.

Nadam se da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali prošle sezone, a to je ponovo izboriti plej-of - kaže Nurkić.

- Džananu Musi želim sve najbolje u NBA ligi. Nije lako biti debitant, znam kako je meni bilo, čak i najveće zvijezde su nailazile na poteškoće u prvoj sezoni.

Na meni je da mu pomognem koliko mogu savjetima i iskustvom kroz koje sam prošao - kaže Jusuf o drugom bh. reprezentativcu u najjačoj svjetskoj ligi .

79  utakmica prošle sezone odigrao je Nurkić u NBA ligi 

14,3  poena bilježio je u prosjeku 

9  skokova imao je po meču 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.