KOŠARKA

Nikolina Zubac: Mjesto nam je među najboljim selekcijama

Ženska košarka u BiH zapostavljena

Zubac: Drugi strijelac WABA lige

J. Alibegović

6.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Nikolina Zubac, košarkašica RMU Banovića i reprezentativka Bosne i Hercegovine, pruža fenomenalne partije na početku sezone. Kako kaže, cilj je odbrana duple krune u BiH.

- Prvenstvo BiH smo otvorili kako smo i planirali, ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, nadam se da ćemo osvojiti duplu krunu, odnosno odbraniti trofeje iz prošle sezone. 

Cilj mi je da odigram što bolje u ovom klubu i opravdam ukazano povjerenje. Kad je neko dobar prema meni, ja ću se truditi da budem što bolja - poručuje 20-godišnja Nikolina. 

Mlada ekipa 

Bh. prvakinje nastupaju prvi put i u regionalnoj WABA ligi, pa su i rezultati, očekivano, nešto slabiji od onih na domaćoj sceni (omjer 1-5). Nedavno su Banovići poraženi na svom parketu od bugarskog prvaka Beroa, ali treba istaknuti da je bh. predstavnik pružio dostojan otpor jednom od favorita WABA lige. 

- Ovo je naša prva sezona u WABA ligi, gdje je konkurencija mnogo jača. To je za nas velika škola. Mi smo mlada ekipa, ali smo pokazali da smo i veoma perspektivni - kaže Nikolina, koja sjajno igra u regionalnom takmičenju.

Odlični centar trenutno je drugi strijelac lige sa 19,7 poena u prosjeku. Nalazi se i među vodećim skakačima (7,8). 

- Lijep je osjećaj biti među najboljima. Trudit ću se da igram što bolje, a onda dođe i rezultat - poručuje bh. reprezentativka i ističe odličnu atmosferu u ekipi.

Prvi koraci 

Naša ženska reprezentacija nije uspjela izboriti Eurobasket 2019. zbog slabije koš-razlike, no Zubac se nada da će “Zmajice” biti već na narednom Evropskom prvenstvu. 

- Žao mi je što se nismo plasirale na Evropsko prvenstvo, zeznula nas je koš-razlika. Mlada smo reprezentacija i vjerujem da ćemo uz dobar rad biti već na idućem Eurobasketu. Smatram da nam je mjesto među najboljima - kaže Zubac i dodaje da je ženska košarka u BiH zapostavljena.

- Nije na meni da donosim zaključke zbog čega je to tako, da li su razlog finansije ili neki drugi sportovi imaju veće prioritete - ističe Nikolina, koja još dugo planira biti među koševima. 

- Ljubav prema košarci sam stekla još kao mala. Kad sam napravila prve korake na terenu s loptom, znala sam da je to moja budućnost. Mislim da ćemo lopta i ja još dugo biti zajedno. Roditelji su mi najveća podrška u svemu - izjavila je Zubac.

Uzor Mujanović 

Nikolinin uzor je legendarna sportašica i simbol ženske košarke u BiH Razija Mujanović, koja je primljena i u Kuću slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). 

- Razija Mujanović je postigla sve moguće u ženskoj košarci. Proslavila je BiH na najljepši mogući način - kaže Zubac.

Moraš znati zauzeti stav 

Osim što je odlična košarkašica, Nikolina privlači pažnju i atraktivnim izgledom. Otkriva kako se nosi s komentarima jačeg spola te da li prati mušku košarku.

- Kao i na terenu, tako i s muškarcima moraš znati da upravljaš situacijom i da zauzmeš svoj stav. 

Ako sam slobodna, volim da gledam i mušku košarku, ali ne navijam ni za jedan klub - kaže mlada Nikolina.

19,7 poena bilježi Zubac u WABA ligi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.