INTERVJU

Džanan Musa: U NBA je najvažnije zgrabiti priliku kad ti se ukaže

U NBA je najvažnije zgrabiti priliku kad ti se ukaže

Musa: U igri smo za plej-of. Arhiv

E.Jesenković

31.12.2018

Džanan Musa ispunio je u 2018. godini dječački san i postao dio najjače košarkaške mašinerije na svijetu, američke NBA lige.

Noć sa 21. na 22. juni mnogi bosanskohercegovački ljubitelji košarke proveli su bez sna, u iščekivanju vijesti iz Sjedinenih Američkih Država, preciznije iz Njujorka i dvorane "Barclays Center" u Bruklinu, gdje su NBA klubovi na draftu birali svoje nove članove među talentima američke i svjetske košarke. 

I naš mladi "zmaj" bio je među njima, a slučaj je htio da ga na 29. poziciji prve runde izabere klub u čijoj je dvorani i održana ceremonija izbora, a to su Bruklin netsi.

Bolje stanje 

"Mrežice" su tako upecale našeg krilnog igrača (206 centimetara) s kojim smo kontaktirali u Njujorku, gdje se liječi nakon teškog pada i povrede ramena na utakmici Razvojne NBA lige u dresu Long Ajlend netsa.

Stoga smo razgovor i počeli pitanjem o zdravstvenom stanju 19-godišnjeg Bišćanina, koji je u regularnoj NBA sezoni igrao u samo sedam mečeva (prosjek 3,7 minuta, 1,7 poena), dok je na kaljenju u Razvojnoj ligi briljirao s više od 20 poena u prosjeku u 16 nastupa. 

- Stanje je sve bolje. Za nekoliko sedmica ću, nadam se, ponovo biti na terenu. Imao sam sreću, povreda nije toliko teška kao što se činilo u prvi mah - kaže Džanan, koji je ranije izjavio da nakon pada uopće nije osjećao ruku niti ju je mogao micati.

Mimo povrede, kakve su Vaše impresije o NBA ligi, je li to baš ono čemu ste se nadali? 

- Naravno. Ono što se na kraju broji je jak rad koji donosi rezultat. Tako da imate najbolje mogućnosti koje nudi profesionalni sport. Sve ostalo je na vama. 

Iako ste mlad igrač, kroz čitavu karijeru ste bili lider, čak i među seniorima. Kako podnosite trenutni status u Netsima, gdje, ipak, imate mnogo manju minutažu?

- Proces prilagodbe na fizičku košarku uvijek je nepredvidiv. Neko se prilagodi prije, neko poslije. Najvažnije je dati sve od sebe i uhvatiti ukazane prilike kad se pojave.

Šta je, prema Vašem mišljenju, najveća razlika u odnosu na NBA i evropsku košarku iz koje dolazite?

- Isključivo fizika. 

Konstantni rad

Koje stvari morate poboljšati u igri da biste bili još konkurentniji u NBA? 

- Svakodnevno se radi na svim aspektima tako da ništa ne možete izdvojiti. Morate biti konstantni gdje god da ste. 

Kako ide Vaša prilagodba na Ameriku, ne samo kad je košarka u pitanju? 

- Bruklin netsi su klub koji vam nudi sve. Ništa više ne možete da tražite. Od dvorane, trenera, grada, okruženja... Ide veoma dobro, svakim danom sve lakše. Nadam se da će ići u dobrom smjeru.

Kakvi su odnosi s trenerima i saigračima i, općenito, kakva je razlika u odnosu na Evropi kad su u pitanju treninzi, priprema utakmica, putovanja...? 

- Odnosi su porodični. Dostupni su nam najsavremeniji uvjeti, od letova, pripreme, osoblja, nutricionista... 

Kako komentirate dosadašnje rezultate Netsa? 

- Veoma dobra sezona. U igri smo za plej-of i igramo veoma dobro. Kad se podvuče crta, to je ono najvažnije.

Uspješna godina 

Kako vidite 2018., prije svega na ličnom planu, šta uoči Nove godine možete poručiti svim navijačima i građanima BiH? 

- Za mene je bila dosta uspješna. Svim građanima i navijačima BiH želim sretne predstojeće praznike. Dobro zdravlje prije svega.

Naša reprezentacija ima budućnost 

Odlaskom u NBA više niste u mogućnosti igrati često za reprezentaciju zbog pravila i termina utakmica. Kako vidite budućnost naše reprezentativne košarke?

- Sigurno je da imamo potencijala. Dosta je momaka koji mogu biti tu i praviti dobre rezultate.

Od Bihaća do Bruklina 

Musa (rođen 8. maja 1999. godine) košarkom se počeo baviti kao osmogodišnjak u klubu KK Bosna XXL u rodnom Bihaću.

Potom ga je put odveo u sarajevski KK Koš, iz kojeg je 2014. prešao u zagrebačku Cedevitu. U dresu Cedevite debitirao je u Euroligi te je bio izabran u najbolju petorku regionalne ABA lige i za najboljeg mladog igrača Eurokupa. 

Nakon izbora na NBA draftu, Musa je sa Netsima 12. jula 2018. potpisao ugovor na četiri sezone. Kadetsku reprezentaciju BiH (do 16 godina) predvodio je 2015. do naslova prvaka na Evropskom šampionatu u Livaniji kao najbolji igrač i strijelac EP-a. Vodeću ulogu izborio je i u dresu seniorske reprezentacije naše države.

2015.  godine predvodio je Džanan kadetsku reprezentaciju BiH do titule na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. 

50  poena, što je rekord, postigao je na meču Svjetskog kadetskog prvenstva 2016. u Španiji. 

29. izbor NBA drafta 2018. godine bio je Musa, kojeg su izabrali Bruklin netsi. 

9,1 milion dolara vrijedan je Džananov četverogodišnji ugovor s Netsima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.