KOŠARKA

Ko će igrati za Ameriku: Deset NBA zvijezda otkazalo Svjetsko prvenstvo!

Džejms: Neće igrati u Kini. AFP

E. J.

25.7.2019

Košarkaš Klivlend kavalirsa Kevin Lav (Love) priključio se grupi NBA zvijezda koje su otkazale nastup na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kini.

Čuveni krilni igrač (30), koji je sa Klivlendom 2016. postao NBA prvak, a prethodno sa reprezentacijom osvojio svjetsku (2010) i olimpijsku titulu (2012), deseti je košarkaš sa preliminarnog spiska koji je odbio poziv za pripreme u Las Vegasu početkom avgusta.

Treća kruna u nizu 

Prije njega to su uradili Džejms Harden (James), Entoni Dejvis (Anthony Davis), Demijen Lilard (Damian Lillard), Si Džej Mekalum (C. J. McCollum), Tobijas Heris (Tobias Harris), Demar Derozen (DeMar DeRozan), Erik Gordon (Eric), Bredli Bil (Bradley Beal) i Zajon Vilijamson (Zion Williamson).

Većina njih je kao razlog otkazivanja nastupa u dresu reprezentacije navela ili želju da se što bolje pripremi za novu sezonu ili privatne obaveze.

Ranije su mogućnost učešća na SP-u odbile ostale zvijezde, kao što su Lebron Džejms (LeBron James), Stefen Kari (Stephen Curry), Kavaji Lenard (Kawhi Leonard) i Rasel Vestbruk (Russell Westbrook), dok su povrede spriječile Kevina Duranta i Kleja Tompsona (Klay Thompson).

Kako ističu tamošnji mediji, ovako veliki broj otkaza nije neuobičajen za američku selekciju kada su u pitanju svjetska prvenstva (Amerikancima su, tradicionalno, važnije Olimpijske igre).

Tako je na SP-u 2010. selekcija SAD imala svih 12 novih igrača u odnosu na Olimpijske igre 2008., dok je ekipa za SP 2014. računala na samo jednog igrača s Igara održanih dvije godine ranije.

Amerikanci, koji žele treću svjetsku krunu u nizu, ipak će imati snažnu ekipu, vjerovatno presnažnu za većinu rivala, predvođenu bekom aktuelnih NBA prvaka Kajlom Lourijem (Kyle Lowry), koji bi se trebao oporaviti nakon operacije stopala, bekom Boston seltiksa Kembom Vokerom (Walker) i krilom Milvoki baksa Krisom Midltonom (Khris Middleton).

Popović na klupi

Upražnjene pozicije trebale bi popuniti mlađe NBA snage, kao što su Markus Smart (Marcus), Džejlen Braun (Jaylen Brown), Dianđelo Rasel (D'Angelo Russell) i Džulijus Rendl (Julius Randle). Američku ekipu vodit će legendarni trener Greg Popović (Gregg Popovich).

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo održat će se od 31. avgusta do 15. septembra u Kini, a rivali Amerikancima u grupi E bit će selekcije Turske, Češke i Japana.

Trening-kampovi NBA ekipa otvaraju se nedugo nakon završetka SP-a. Predsezonske utakmice počinju 4. oktobra, a regularna sezona najjače svjetske lige starta 22. oktobra.

18

puta održano je SP na kojima su Amerikanci osvojili rekordnih pet titula


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.