KOŠARKA

Euroligaši danas u odlučuju o svojoj i sudbini Bertomeua

Florentino Peres i Đoan Laporta, sa saradnicima, danas će se u 14 sati, naći pred još jednom raskrsnicom - košarkaškom

Sastanak u Barceloni iniciralo sedam timova. Agencije

G. Š. / Mozzart Sport

26.4.2021

Real i Barcelona su na posljednjoj fudbalskoj raskrsnici, bar tako izgleda sada, pogrešno skrenuli u Superligu. Međutim, Florentino Peres (Perez) i Đoan Laporta (Joan), sa saradnicima, danas će se u 14 sati, naći pred još jednom raskrsnicom - košarkaškom. Tada će u Barceloni početi sastanak Eurolige koji je iniciralo sedam timova (CSKA, Žalgiris, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, Olimpija Milano, Anadolu Efes), kako su u pismu istakli, nezadovoljni oko pojedinih finansijskih poteza Lige.


Na stolu neće biti samo želja nezadovoljnih

Međutim, prema nezvaničnim informacijama, na stolu neće biti samo želja nezadovoljnih, prije svih Panatinaikosa, da se razgovara o statusu prvog predsjednika i izvršnog direktora Evrolige Đordija Bertomeua (Jordi), već i o drugim problemima koji tište klubove.

Jedan je mali finansijski fond. Naime, dobar dio klubova smatra da bi daleko veći dio od sadašnjeg finansijskog kolača koji se napravi tokom sezone, trebalo da ide njima.

Također, pojedini bi da se, bar dok traje zdravstveno-finansijska kriza uslovljena pandemijom koronavirusa, van primjene stavi pravilo o finansijskom fer-pleju, dok pak među pojedinima postoji i ideja da se liga što prije "zatvori", odnosno da se već od jeseni uvede mogućnost da u Euroligi igraju samo klubovi sa licencom, te oni koji to pravo izbore kroz njeno drugo takmičenje, Eurokup, a da se ukinu vajld karte.

Na kraju, očekuje se da bude potvrđen novi format i sistem takmičenja u Eurokupu, u kojem bi bile uvedene trogodišnje licence za najviše 16 ekipa...


Fudbalska dešavanja

Šta će od svega ovoga biti primjenljivo u praksi, teško je predvidjeti, čak iako je do sastanka ostalo samo nekoliko sati. Jer, od dogovaranja vremena i mjesta viđanja, pojedinih akcionare Eurolige, poput Barcelone i Reala, zatekla su dešavanja na fudbalskim "terenima" u Engleskoj i Italiji, ali i kod kuće gdje je predsjednik Baskonije, Hosean Kereheta, koji ujedno vodi i Alaves, ali i koji se, prema pisanju sajta "Encestando.es" sastao sa čelnicima katalonskog i madridskog kluba kako bi se dogovorili oko podrške Bertomeu, javno iskazao nezadovoljstvo zbog (bezuspješnog) osnivanja fudbalske Superlige, osmišljene na sličnim principima kao Euroliga...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.