SAIGRAČ SANIJA ČAMPARE

Košarkaš Splita je strastveni navijač Čelzija, čak i jedan od voditelja fan kluba

Ima i zanimljiv nadimak koji je dobio po ruskom fudbaleru koji na kraju nije završio na Stemford Bridžu

Marčinković strastveni navijač Čelzija. KK SPLIT

E. Ćosić

11.6.2021

Energični krilini košarkaš Splita Pavle Marčinković i saigrač našeg Sanija Čampare strastveni je navijač Čelzija, čak je i jedan od voditelja hrvatskog fan kluba tima sa Stemford Bridža. Zaljubio se u plavi dres 1998. godine kada je Čelzi igrao protiv Real Madrida, a bitnu ulogu odigrao je i Mario Stanić, bivši fudbaler, između ostalih i sarajevskog Željezničara, koji je od 2000. do 2004. igrao za londonski tim.

- Jesam li gledao finale Lige prvaka Čelzija i Sitija? Naravno. Bilo je dosta veselo, da ne kažem nešto drugo ha-ha-ha. A 2012. godine kada su također osvojili, tada sam osvojio naslov u Ciboni. Nadao sam se naslovu u Splitu da se poveže s ovim naslovom Čelzija. Ekipa se dizala tijekom sezone, imali su teških perioda, eto što se može napraviti s jednim zajedništvom, zašto ne bismo mogli i mi - rekao je Marčinković za "24sata.hr".

Otkrio je da ima i zanimljiv nadimak dobijen po ruskom fudbaleru koji je trebao stići u Čelzi, ali se na kraju njegov dolazak na Stemford Bridž izjalovio. Riječ o Romanu Pavličenku (Pavlyuchenko) koji je određeni period karijere proveo u Londonu igrajući za Totenhem (2008. - 2012.). 

- Imaš jednu ljubav i to je to. Meni je to Čelzi. Zašto Čelzi? Isto kao i s košarkom. Mi smo bili granatirani s Bulsima. Tu smo se brat i ja posvađali, on je izabrao Bulse, ja Jutu. Ja sam uzeo Stoktona (Stockton), moj je dres broj 12 zbog njega. Zaljubljen bio u njega. I tako je bilo s fudbalom, davali su nam samo Real, Barcelonu. Kada je Real 1998. igrao evropski superkup protiv Čelzija, tu se rodila ljubav. Vidio ja plave dresove, rekoh sebi, ne navijam za Real, ja navijam od sada za Čelzi, tu igra Stanić. I tako je krenulo. Malo pomalo, sad imam kolekciju od dvadesetak dresova. Svake godine uzmem po jedan - priča za "24sata.hr" košarkaš Splita, te dodaje:

- Imamo fan klub tu u Hrvatskoj, sudjelujem u radu i jedan sam od voditelja. Ali nisam predsjednik, Filip Grljević radi strašan posao. Ne znam koliko nas tačno ima, ali kada svake godine radimo one članske iskaznice, mora nas imati preko 75 članova da imaš neki poseban status da možeš dobivati ulaznice i staviti transparent na tribine. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.