KVALIFIKACIJE ZA SP

Košarkaški reprezentativac BiH Jure Zubac za "Avaz": Dugo nismo imali tako dobro posložen tim

Jako sam zadovoljan svojom ulogom i igrama, samo rezultat tima trenutno nije na željenom nivou, rekao je najefikasniji igrač Intera

Jure Zubac. Arhiva

Piše: E. Bijedić

15.11.2021

Nakon što je svoju kompletnu dosadašnju igračku karijeru gradio u Širokom, košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Jure Zubac (rođen 15. marta 1995.) je ovoga ljeta prešao u slovački Inter iz Bratislave.


Velika promjena

Velika je to promjena poslije deset godina u redovima Širokog, ali po njegovim igrama na terenu, ipak djeluje da mu je dobro legla. Zubac je najefikasniji košarkaš Intera sa velikom minutažom.

- To je velika promjena jer ipak mi je dole kuća. Kad dođeš ovdje sve je novo, drugačiji sistem i mentalitet, po meni je puno opuštenije. Ali je klub organizacijski vrlo sličan Širokom jer imaju tradiciju, najtrofejniji su slovački klub, tako da nije bilo problema. Imamo mladu ekipu zbog čega mi se bilo lako uklopiti jer to podsjeća na Široki – govori Jure Zubac.

U Slovačkoj je trenutno u jakom ritmu, nastupa dva puta sedmično, u slovačkom prvenstvu i Kupu te regionalnom Alpe Adria kupu.

- Jako sam zadovoljan svojom ulogom i igrama, samo rezultat tima trenutno nije na željenom nivou. Pogodile su nas dosta povrede, ali duga je sezona, igra se četverokružno i kad se kompletiramo trebali bi biti u vrhu – govori krilni košarkaš Intera sa kojim ima ugovor do kraja sezone.


Zubac: Kao i uvijek, težak je put do SP. Inter

Težak put

Zubac je među 16 igrača koje je pozvao selektor Vedran Bosnić te će se 21. novembra odazvati na okupljanje reprezentacije BiH koja će u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine na Filipinima, Japanu i Indoneziji igrati prve dvije utakmice grupe F sa Češkom 26. 11. (20 sati) u Sarajevu i sa Bugarskom u Botevgradu 29. novembar (18 sati).

- Češka ne propušta velika takmičenja, oni su zaista ozbiljna ekipa, ali mislim da imamo šta tražiti u ovoj grupi. Prošle kvalifikacije smo bili najbolja ekipa kvalifikacija, tako da ako se odazovu ovi igrači koji su na spisku, mislim da se imamo čemu nadati u ovim kvalifikacijama. Znamo šta je Litvanija, ali mislim da i s njima možemo igrati. Sad dolazi i Džanan Musa tako da ćemo biti još jači – govori Zubac.

Iz grupe F prve tri ekipe idu dalje u drugi krug kvalifikacija i prenose bodove, a potom se formiraju nove četiri grupe sa po šest reprezentacija. Po tri najbolje, odnosno ukupno njih 12, idu na SP.

- Kao i uvijek, težak je put do SP, ali naša ekipa je dobra, mislim da dugo vremena nije bila bolja i posloženija, tako da se tu ima čemu nadati. Pokazali smo to u prošlim kvalifikacijama ne samo rezultatom, već i igrama – zaključio je Jure Zubac

Izjednačeno takmičenje

Zubac je uporedio slovačku Extraligu i prvenstvo BiH.

- Mislim da su lige po kvalitetu tu negdje, s tim da je slovačka liga dosta izjednačenija jer između osam ekipa nema neka puno bolja ili lošija. Iznenadio sam se koliko je praćena košarka ovdje, dvorane su dosta dobro popunjene – rekao je Širokobriježanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.