KOŠARKA

Matea Tavić za "Avaz": Voljela bih izbjeći SAD i Kinu, mnogo mi znače riječi Džonkel Džons

Kad ona tako kaže, to je stvarno posebno i hvala joj na tome. Pored toga što je najbolja na svijetu, ona je stvarno divna osoba, a da nije tako, ne bi ni bila tu gdje jeste, rekla je naša “Zmajica”

Matei Tavić. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

22.2.2022

“Matei Tavić se ne daje dovoljno zasluga za doprinos našoj igri. Ona vodi ovaj tim i igra sjajno. Lider je ekipe i zaslužuje mnogo više respekta”, kazala je Džonkel Džons (Jonquel Jones) o svojoj saigračici poslije pobjede (87:82) reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Japana na kvalifikacionom turniru za SP u Osaki.

Tavić je u toj utakmici postigla 15 poena, uz po tri skoka i asistencije.

- To mi mnogo znači od nekoga kao što je Džons, koja je najbolja igračica svijeta. Kad ona tako kaže, to je stvarno posebno i hvala joj na tome. Pored toga što je najbolja na svijetu, ona je stvarno divna osoba, a da nije tako, ne bi ni bila tu gdje jeste – uzvratila je na komplimentima Matea Tavić u razgovoru za „Dnevni Avaz“.


Najbolja utakmica

Duel sa Japankama je bila najbolja utakmica naše reprezentacije.

- Mislim da smo kolektivno igrale mnogo bolje, a onda je meni kao pleju lakše igrati kad smo sve raspoložene. Imamo neku posebnu energiju, tako da mislim da je i moja i kolektivna igra bila na dosta visokom nivou – kazala je Matea.

Generalno su “Zmajice” ostvarile strašan uspjeh plasmanom među 12 najboljih selekcija na planeti. Dvije utakmice u Osaki nisu bile lagane.

- Možda je ovo bio jedan od najtežih izazova za nas zbog uslova, vremenske razlike, dalekog puta, procedura u Japanu, a mislim da su i ekipe koje su nas tamo čekale na još jednom nivou više u odnosu na Evropsko prvenstvo. Nismo se dosad susretale sa ekipama koje nisu iz Evrope. Možda nam je ta prva utakmica bila donekle šok, ili bolje reći iznenađenje, pa nismo bile dovoljno spremne i nismo očekivale takvu utakmicu.

Međutim, „Zmajice“ su se brzo vratile pobjedama.

- Pobijedile smo Japan koji je igrao izuzetno, sa 20 trica, uz odličan procenat šuta. To je ekipa koja je bila druga na OI, izgubile su - pored nas, još samo od SAD-a, tako da mislim da smo pokazale šta možete očekivati od nas. Nismo za otpisati kad izgubimo jednu utakmicu. Mislim da nas sve ekipe na svijetu sad respektuju i da ćemo u Australiji imati jedan dobar turnir – njen je osvrt na ostvareni rezultat.


Matei Tavić. Arhiva

Možemo sa svima

“Zmajice” su rezultatom protiv srebrene selekcije sa posljednjih OI, ali i ranijim igrama, pokazale da se od njih može očekivati da u najmanju ruku budu konkurentne s kim god da igraju i na SP-u u Sidneju.

- Treba biti objektivan jer mislim da možemo igrati sa svakim, zavisi samo od nas kako ćemo se pripremiti preko ljeta i kako ćemo pristupiti turniru. Obično s tim nemamo problema, naše najslabije izdanje je upravo samo ta utakmica sa Kanadom (poraz od 96:64), ali to je jedan kiks. Stvarno je potrebno da odemo malo ranije u Sidnej kako bi se adaptirale na uslove, jer nije lako i tijelu treba vremena da se navikne na drugu vremensku zonu. Mislim da će se u Australiji svi dobro napatiti sa nama i da nećemo nikome biti lagan zalogaj – poručila je Tavić.

Žrijeb grupa SP-a je na rasporedu 3. marta u Sidneju. Bit će izvučene dvije grupe od po šest selekcija, a po najbolje četiri će se plasirati u četvrtfinale turnira.

- Nemam protivnike koje bih priželjkivala, ali bih voljela izbjeći SAD i Kinu. Mislim da su te dvije ekipe trenutno najjače. uz Japan. Sve druge ekipe su tu negdje. - zaključila je Matea Tavić.

Nadamo se Marici

Nastup našeg tima na SP-u će dosta zavisiti od sastava u kojem se tamo pojavi.

Jasno je da je ključ naše igre Džonkuel Džons, ali svi želimo u sastavu konačno opet vidjeti i Maricu Gajić.

- Nadamo se da će dotad biti spremna. Ona je veliki dio naše ekipe, vrlo bitna igračica. Mi jesmo pobijedili bez nje, ali da je ona bila tu, ko zna kakva bi bila utakmica i sa Kanadom. To što ona nije igrala nam je veliki deficit. Ako bude tu, to će promijeniti dosta našu igru u pozitivnom smislu i bilo bi sjajno ako bi se vratila do SP-a – rekla je Tavić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.