UVIJEK ISTI PROBLEMI

Košarkaški trener Marko Trbić za "Avaz": Sramota je da uopšte pričamo o odlasku "Zmajeva" na Euro

Dolaskom Nurkića stvorila se jedna nova dimenzija u našem timu, jer takav igrač, dominantan i na poziciji na kojoj igra, može da podigne nivo naše igre, smatra Marko

Trbić očekuje maksimalno zalaganje "Zmajeva" na Eurobasketu. ABA LIGA

Piše: M. Kadić

11.8.2022

Iz godine u godinu bh. košarka, KSBiH i bh. selekcije, nalaze se u istom problemu finansiranja i organizacije priprema, putovanja, učestvovanja na turnirima i slično.

Muška A-selekcija se ovih dana priprema za nastup na Eurobasketu, a odlazak na pripremni turnir u Estoniji bio je upitan, dok je nastup žena na Mundobsketu pod upitnikom.

Nekadašnji dugogodišnji trener KK Spars, a danas trener juniora ovog kluba, Marko Trbić, već godinama je u bh. košarci i svakodnevno prati stanje ovog sporta koji pada na sve niže grane, a sve zbog nebrige države.


Strašni protivnici

U razgovoru za portal "Avaza", Trbić ističe kako je već dugo ogorčen na odgovorne koji bi trebali preuzeti veću brigu o bh sportu.

- Strašno je ovo što se događa oko reprezentacije, Saveza, generalno naše košarke. Pogledajte samo probleme s kojima se susreću druge selekcije, a pogledajte onda naše probleme. U Španiji, kažu, selektor otpisao trojicu, u Poljskoj se dva brata posvađala, a u selekciji BiH nema para da se ide na takmičenje. Jednostavno mi živimo u takvoj državi, u takvom sistemu gdje sport apsolutno nikoga ne zanima kad je politika u pitanju. Moramo napraviti sistem. Sramota je da se uopšte o tome priča hoće li naša košarkaška selekcija ići na neko takmičenje ili ne. Sramota!, naglasio je Trbić, te se osvrnuo na naš A-tim i dolazak Jusufa Nurkića:

- Dolaskom Nurkića stvorila se jedna nova dimenzija u našem timu, jer takav igrač, dominantan i na poziciji na kojoj igra, može da podigne nivo naše igre. Ima tu još dobrih igrača. I Musa će biti bolji sada bez onog tereta odgovornosti koju je nosio na sebi. Sada će i on imati veću podršku na terenu i samim tim može biti samo još bolji, mišljenja je naš sagovornik.

- Pozitivna stvar je što je novi selektor dobio sve igrače koje je želio, dakle svi su tu, odazvali su se i to je jako važno. Atmosfera je također dobra. Ono što znam, a u ekipi ima i nekoliko mojih igrača, jeste da se dobro radi. E sad, moramo pročitati imena protivnika s kojima igramo na Eurobasketu. To su strašna imena. Sve sami prvaci. Jedino Mađarska nije sila. Francuska, Njemačka, Litvanija, Slovenija.., treba biti realan, ali i pokušati napraviti neko iznenađenje. Treba da hrabro uđemo u svaki meč i da pokušamo ostaviti što bolji dojam, smatra Trbić.

Kvalitetan rad

Sparsi su uvijek bili rasadnik talenata, a rezultati nisu izostali ni ove sezone.

- Imamo sad četiri igrača u juniorskoj reprezentaciji, tu su naši Mulić, Trnka, Zrno i Fejzić, a od toga tri najbolja strijelca, i to sve govori o našem radu u omladinskom pogonu Sparsa. Šteta što juniori nisu izborili plasman u A diviziju. Bilo smo blizu, ali su izgubili od Islanda, malo nesretno, malo nespretno, kaže Trbić.

- Što se seniora tiče, mnogo turbulencija je tu bilo posljednjih godina, mijenjali su se treneri i igrači, u tom se desila i pandemija. Recimo godinu prije ove posljednje sezone igrali su finale ABA 2 lige, baraž sa Splitom za ulazak u ABA 1 ligu, ali eto nisu uspjeli. Očito je potrebno za taj jedan korak puno više, potreban je veliki novac, a toga nema. Smatram da Sparsi i ne treba da idu u tom pravcu dok se ne stvore uslovi za to, ako ne može onda ne može, ima nešto što može, zaključio je Trbić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.